Dania główne

Placki z dyni z grzybami

Placki z dyni z grzybami

Trwa sezon na dynie i na grzyby. Placki z dyni z grzybami to zatem jak najbardziej logiczne połączenie. Składniki: Mała dynia hokkaido Cebulka dymka 1 cebula cukrowa 1 łyżka zmielonego lnu 1 ugotowany ziemniak Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Małą...

Falafele z bobu

Falafele z bobu

Sezon na bób właśnie się zaczyna, czas zatem na falafele z bobu. Jak wiadomo, falafele to smażone kuleczki z ciecierzycy, którymi można się raczyć w krajach arabskich. Według językoznawców nazwa falafel pochodzi od arabskiego słowa „mefelfel”, co znaczy ostry;...

Sushi ze szparagami

Sushi ze szparagami

Wege sushi można robić na wiele sposobów. Szparagi to tylko jeden z pomysłów, choć kiedy zaczyna się sezon na szparagi sushi ze szparagami to zupełnie oczywisty pomysł. Przygotowanie: Szparagi skrapiamy oliwą, posypujemy solą morską, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem,...

Ziemniaki z nadzieniem

Ziemniaki z nadzieniem

Najlepiej smakują z tzw. "starych" ziemniaków, a więc jest do doskonałe jesienno-zimowe lub wczesnowiosenne danie. Dlatego dopóki nie ma jeszcze młodych ziemniaków cieszmy się tymi "starymi" ziemniakami z nadzieniem. Przygotowanie: Umyte ziemniaki kroimy wzdłuż i...

Pachadi z buraka

Pachadi z buraka

Przepis na oryginalne danie z buraka według kuchni indyjskiej - czyli pachadi, tym razem z naszym swojskim burakiem. Przygotowanie: Aby przyrządzić pachadi, nie trzeba się wcale aż tak napracować. Kokos i wyciśnięty czosnek ucieramy z 1 łyżeczką gorczycy na jednolita...

Falafele

Falafele

Falafele to danie znakomite, sycące i nigdy się nie nudzi, bo można go przecież serwować z różnymi sosami. Wcale nie jest go również trudno zrobić, choć wymaga pewnych przygotowań. Jak więc zrobić falafele? Przygotowanie: Cieciorkę płuczemy i namaczamy w wodzie na...

Pieczona brukselka z jabłkami

Pieczona brukselka z jabłkami

Pieczona brukselka z jabłkami jest nie tylko pyszna. Sama brukselka zawiera wiele żelaza, a także sód, potas, magnez, wapń, mangan, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminy E, K, H, B1, B2, B3, B5, B6, C. Brukselka ma także dużo kwasu foliowego (polecanego zwłaszcza...

Pita śródziemnomorska

Pita śródziemnomorska

Szybki i pożywny wege obiad. Przygotowanie: Cukinię pociąć w plastry wzdłuż i grillować. Posiekać w kostkę sparzone i obrane ze skórki pomidory, cukinię, oliwki  i tofu. Dodać wydrążone z skórki i pokrojone w kostkę awokado. Wymieszać z wyciśniętym czosnkiem,...

Kotleciki jaglane

Kotleciki jaglane

Kiedy nie ma czasu na eksperymentowanie, artystyczne zabawy w kuchni, skomplikowane procesy kulinarne i ekstrawaganckie koncepcje, dobrym pomysłem są jaglane kotlety. Przygotowanie: Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy i zalewamy wrzątkiem tak, aby woda ledwie...

Fenkuł z grilla

Fenkuł z grilla

Z grilla można zrobić różne o wiele ciekawsze  rzeczy niż tylko karkówkę. Dowodem na to może być grillowany fenkuł z papryką, orzechami i gruszką. Fenkuł czyli koper włoski jest jedną z najstarszych roślin leczniczych: ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i...

Mini kulebiaki z kapustą

Mini kulebiaki z kapustą

Pyszne danie z Podlasia doskonałe na Święta i nie tylko ... Przygotowanie: Ciasto:Najpierw budzimy drożdże w kąpieli z ciepłej wody z rozpuszczonej w niej cukrem i odrobiną mąki - zajmuje to ok. 30 min. Obudzone drożdże dodajemy do mąki wraz z oliwą i mieszamy....

Wege burgery

Wege burgery

Wegetariańska odmiana burgera jest bardzo pożywna i smaczna. Szczególnie, że do takich kotlecików wykorzystuje się roślinne składniki, które zawierają nie tylko mnóstwo białka, ale także całe bogactwo minerałów, błonnika i witamin. Dobrym przykładem może tu być komosa...

Varutharacha dynia curry

Varutharacha dynia curry

W Munnar, małej górskiej miejscowości w Kerali, mieszka Nimi Sunilkumar. Nimi to młoda, pełna energii i pomysłów kobieta, która pracuje jako dietetyczka w miejscowej szkole i jest pasjonatką gotowania, szczególnie tradycyjnych potraw lokalnej kuchni. To właśnie Nimi...

Fasolka po seczuańsku

Fasolka po seczuańsku

Przepis inspirowany daniem znakomitej nauczycielki jogi Mary Taylor Przygotowanie: Fasolkę myjemy i usuwamy szypułki, a następnie gotujemy ją na parze aż zacznie mięknąć. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim czosnek, dodajemy umyte i pokrojone w...

Curry z dyni i czerwonej fasoli

Curry z dyni i czerwonej fasoli

Głęboki zapach kurkumy, chilli, curry i kminu, pomieszany ze słodkawym aromatem kokosa, natychmiast teleportuje każdego do słonecznej Kerali, a to tylko jeden z powodów, dla których warto zrobić curry z dyni i fasoli. Przygotowanie: Namoczoną poprzedniego dnia fasolę...

Pasztet z fasoli

Pasztet z fasoli

Jest wiele przepisów na pasztet z fasoli. Ten szczególnie polecam Przygotowanie: Fasolę namaczamy na 24 godziny a następnie gotujemy aż będzie miękka w nieosolonej wodzie. Podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i papryczki na oleju. Miksujemy fasolę wraz z suszonymi...

Pasztet z dyni i soczewicy

Pasztet z dyni i soczewicy

Prosty patent na domowy pasztet. Szczególnie dobry na sezon dyniowy Przygotowanie: Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie i kiedy będzie już miękka mielimy wraz z dynią w maszynce do mięsa. Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekane: cebulę, papryczki chilli...

Dynia garam masala

Dynia garam masala

Oczywiście garam masalę można kupić prawie w każdym sklepie, ale wtedy pozbawiamy się rozkosznego zapachu prażonych orientalnych przypraw, który wdziera się w najmniejszy nawet zakątek kuchni. A cóż równać się może z aromatem prażonego na patelni kminu rzymskiego,...

Dosa

Dosa

Dosa, znana także jako dosai, to po prostu pyszne indyjskie, lekko kwaskowe naleśniczki. Każdy ma swoją ulubioną, ale podobno najlepszą można zjeść w Mysore. Przepisów na dosy jest pewnie tyle ile gospodyń w Indiach, a więc, biorąc pod uwagę liczbę mieszkańców tego...

Palak tofu

Palak tofu

Szybkie i proste danie, które zawsze się sprawdza, a więc na palak paneer. A właściwie na palak tofu, bo ser paneer, czyli biały indyjskim ser, zastąpiony jest tu tofu. Przygotowanie: Na rozgrzane na patelni 2-3 łyżki oleju wrzucamy pokrojone w kostkę tofu. Dodajemy 2...

Dyniowe risotto

Dyniowe risotto

Dynia Hokkaido jest w sezonie powszechnie dostępna i znakomicie nadaje się nie tylko na zupę. Można z niej zrobić np. risotto z dynią w dyniowych miseczkach. Przygotowanie: Dynie myjemy, kroimy w paski grube na dwa palce, usuwamy pestki i pieczemy w rozgrzanym do 180...

Boczniak po chińsku

Boczniak po chińsku

Znany i popularny boczniak tym razem w wersji orientalnej Przygotowanie: Boczniaki dokładnie myjemy, czyścimy i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie obtaczamy grzybki w odrobinie mąki ryżowej i obsmażamy na kolor złoty na rozgrzanym oleju. Na rozgrzany olej...

Ziemniaki po meksykańsku

Ziemniaki po meksykańsku

Kolejny przepis na pieczone ziemniaki, ale nie byle jakie, bo meksykańskie... Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, ale nie obieramy. Przekrawamy je na pół wzdłuż i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, aż będą miękkie i rumiane. Na rozgrzany olej wrzucamy...

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

Faszerowana papryka jest zawsze daniem wynikowym. Robimy szybkie rozpoznanie, co tam zostało w lodówce, mieszamy, faszerujemy tym "czymś" paprykę i mamy gotowy obiad. Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekany czosnek, cebulkę dymkę, pokrojony w kostkę...

Brukselka z tahini

Brukselka z tahini

Kolejny pomysł na brukselkę - tym razem z pastą tahimi, mustardą i jabłkami, pieczoną w piekarniku. Przygotowanie: Brukslekę mujemy i kroimy na połówki. Mieszamy tahini z musztardą, dodajemy brukselkę i dokładnie mieszamy. WYkładamy do żaroodpornego pojemnika...

Ziemniaki trójkolowe

Ziemniaki trójkolowe

Ciągle odnajduję nowe pomysły, jak dać upust mojej miłości do ziemniaków. W końcu jesteśmy na przednówku, więc ziemniaki są pewnie warzywem jak najbardziej sezonowym. I wcale nie trzeba jeść ich prosto z wody. Dzisiaj raczymy się pieczonymi ziemniakami w trzech...

Lazania z cukini

Lazania z cukini

Klasyk kuchni witariańskiej. Trudno powiedzieć czy tego typu lazanię zaakceptowałbym znany miłośnik tej potrawy kot Garfield, ale mnie przypadła niezwykle do gustu. Cukinia jest aromatyczna, chrupiąca, a więc al dente jak trzeba, a całe danie jest bardzo pożywne i po...

Spaghetti al pomodoro

Spaghetti al pomodoro

W ostatnią środę sierpnia, w walenckim miasteczku Buñol odbywa się doroczna walka na pomidory, podczas której mieszkańcy miasteczka obrzucają się pomidorami. Sam pomysł narodził się w 1945, kiedy to grupka młodych ludzi zaczęła się obrzucać pomidorami podczas...

Pesto z pomidorów

Pesto z pomidorów

Przepis ten sprawdza się znakomicie do spaghetti lub innych wyrobów włoskich mistrzów makaronowej sztuki. Jest to sos prosty i szybki w przygotowaniu, a smakuje wybornie i nadaje potrawom wyraźny i znakomicie pomidorowy smak. Przygotowanie: Pomidory zalewamy odrobiną...

Pad Thai

Pad Thai

Każdy, kto w Tajlandii był lub choć wpadł na coś małego do tajskiej knajpki, z pewnością zetknął się z nieśmiertelnymi kluchami po tajsku – czyli pad thai. Sympatyczni Tajowie przygotowują te swoje kluchy na wiele sposobów. Do ryżowego makaronu dodają najczęściej...

Dynia makaronowa i grzyby

Dynia makaronowa i grzyby

Zamiast spaghetti można wykorzystać dynię makaronową. Oryginalne danie, a także dobry sposób dla tych, którzy nie tolerują glutenu. Przygotowanie: Dynie pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Nastepnie kroimy na pół, usywamy nasionka, a upieczony miąsz...

Calzonetki

Calzonetki

Znakomity patent na wycieczki poza miasta - zamiast kanapek Przygotowanie: Farsz: Cebulę siekamy i podsmażamy z wyciśniętym czosnkiem na kolor złoty na oliwie. Suszone pomidory miksujemy z oliwkami z dodatkiem odrobiny oliwy oraz przecierem pomidorowym i dodajemy do...