Przepis ten sprawdza się znakomicie do spaghetti lub innych wyrobów włoskich mistrzów makaronowej sztuki. Jest to sos prosty i szybki w przygotowaniu, a smakuje wybornie i nadaje potrawom wyraźny i znakomicie pomidorowy smak.

Przygotowanie:

Pomidory zalewamy odrobiną wrzątku i odstawiamy na ok. 30 min. Następnie wodę odsączamy, a pomidory dokładnie miksujemy wraz z orzechami pinii i czosnkiem. Podczas miksowania dodajemy oliwę, w ilościach pozwalających na utrzymanie konsystencji w miarę gęstej pasty. Doprawiamy pieprzem (sól jest raczej niepotrzebna, bo kupne, suszone pomidory bywają słone – no chyba, że mamy pomidory suszone po domowemu, wtedy odrobina soli nie zaszkodzi). Na koniec dokładnie mieszamy pesto z parmezanem i bazylią. Jeśli podajemy je do spaghetti lub innych klusek, warto podczas odcedzania makaronu zostawić w garnku trochę wody, w którym się gotował, dodać pesto i wymieszać – pesto rozprowadzi się wtedy lepiej.

Składniki:

  • 200 g suszony pomidorów
  • 70 g uprażonych na kolor złoty orzeszków pinii
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • Odrobina czarnego pieprzu do smaku
  • 1-2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii
  • Oliwa extra virgin