Sałatki

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka to doskonała przekąska, a dla miłośników buraków także danie główne. Najlepiej smakuje z buraków podłużnych, ale ze zwykłych także niczego sobie. Przygotowanie: Buraki myjemy i gotujemy w skórce aż będą miękkie. Następnie wystudzamy, obieramy i...

Caponata

Caponata

Przygotowanie: Caponata to sycylijska specjalność. Łatwa do zrobienia i wyjątkowo pyszna. Wprost idealna na lekki lunch w gorący letni dzień. Przygotowanie: Bakłażany myjemy, kroimy w sporawą kostkę i solimy solą. Ostawiamy na ok. 20 min., żeby bakłażany puściły sok...

Sałatka z bobu

Sałatka z bobu

Młody bób to jeden z moich ulubionych wiosennych przysmaków. Zanim jeszcze z małych intensywnie zielonych ziarenek wydorośli się w dorodne, trochę mączne i lekko już, niestety, żółknące ziarna, ma chrupkość zielonego groszku i delikatny, świeży smak. Doskonale nadaje...

Sałatka ze szpinaku

Sałatka ze szpinaku

Najlepsza oczywiście z młodego szpinaku sałatkowego rzodkiewek i dymki. Przygotowanie: Mieszamy umyty szpinak i kiełki wraz z posiekaną rzodkiewką, dymką kiełkami i ziołami. Dodajemy dresing i mieszamy. Przed podaniem posypujemy orzeszkami pinii. Składniki: ½ kg...

Sałatka z pieczonej marchewki

Sałatka z pieczonej marchewki

Różnicę w smaku robi tu oczywiście pieczona w piekarniku marchewka. Przygotowanie: Marchewkę myjemy, kroimy w grube plastry i pieczemy z oliwą, posypane solą, pieprzem i posiekanym drobno czosnkiem. Koper włoski kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy z czosnkiem na...

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Na chłody, szarugi i mrozy, trzeba się nie tylko odpowiednio ubierać i prowadzić aktywny styl życia, ale również dobrze odżywiać. W zimne, mokre dni do łask wrócić powinny ciepłe, gęste i sycące zupy. Dobrze jest zaprzyjaźnić się ze smakiem imbiru i czosnku. To jednak...

Surówka z czarnej rzepy

Surówka z czarnej rzepy

Jędrna, soczysta i mocno piekąca swym smakiem, rzepa przypomina nieco rzodkiewkę. Doskonale zaostrza smak potraw i wyśmienicie pasuje jako dodatek do duszonych i gotowanych warzyw. Czarna rzepa ma wiele właściwości leczniczych, jedzenie jej nie jest zatem jedynie...

Kiszona brukiew

Kiszona brukiew

Niektórym brukiew z pewnością nie kojarzy się dobrze. Pewnie wielu z nas ciągle pamięta jeszcze opowiadania dziadków, jak to podczas wojny musieli żywić się brukwią i zupą z pokrzyw. Innym brukiew jawi się jako warzywo pastewne, którymi karmi się zwierzęta...