Carpaccio z buraka to doskonała przekąska, a dla miłośników buraków także danie główne. Najlepiej smakuje z buraków podłużnych, ale ze zwykłych także niczego sobie.
Przygotowanie:
Buraki myjemy i gotujemy w skórce aż będą miękkie. Następnie wystudzamy, obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki (najlepiej wykorzystać to tego specjalny nożyk-szpatułkę do sera). Buraczane płatki rozkładamy na półmisku. Do oleju wyciskamy czosnek i wsypujemy tymianek. Mieszamy i polewamy równomiernie buraki. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Na gorącej patelni prażymy orzechy włoskie z dodatkiem cukru trzcinowego. Carpaccio dekorujemy prażonymi orzechami i kiełkami brokułów.
Składniki:
2 średnie buraki
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
Łyżka świeżego otartego tymianku
1 ząbek czosnku
Garść łuskanych orzechów włoskich
Łyżeczka cukru trzcinowego
Kiełki brokułów do przybrania
Sól, pieprz do smaku