Carpaccio z buraka to doskonała przekąska, a dla miłośników buraków także danie główne. Najlepiej smakuje z buraków podłużnych, ale ze zwykłych także niczego sobie.

Przygotowanie:

Buraki myjemy i gotujemy w skórce aż będą miękkie. Następnie wystudzamy, obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki (najlepiej wykorzystać to tego specjalny nożyk-szpatułkę do sera). Buraczane płatki rozkładamy na półmisku. Do oleju wyciskamy czosnek i wsypujemy tymianek. Mieszamy i polewamy równomiernie buraki. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzem. Na gorącej patelni prażymy orzechy włoskie z dodatkiem cukru trzcinowego. Carpaccio dekorujemy prażonymi orzechami i kiełkami brokułów.

Składniki:

2 średnie buraki

2 łyżki oleju z orzechów włoskich

Łyżka świeżego otartego tymianku

1 ząbek czosnku

Garść łuskanych orzechów włoskich

Łyżeczka cukru trzcinowego

Kiełki brokułów do przybrania

Sól, pieprz do smaku