Zupy

Żurek z kiszonych rydzów

Żurek z kiszonych rydzów

Na jesień nie ma jak ciepła zupa. A dzisiaj będzie prawdziwy rarytas - żurek z kiszonych rydzów. Przepis na kiszone rydze całkiem niedawno publikowałem, więc jeśli jeszcze nie wyjedliście, będą w sam raz. Jak karze tradycja, podaje się go z ziemniaczanym puree....

Chłodnik z arbuza i moreli

Chłodnik z arbuza i moreli

Chłodnik z arbuza i moreli to doskonałe danie na upalny dzień, na przykład taki jaki dzisiaj. Danie szybkie, proste no i bardzo sezonowe. Przygotowanie: Arbuz obieramy, kroimy w kostkę i usuwamy pestki. Miksujemy i dodajemy morele, również z wyjętymi pestkami, a...

Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho jest daniem sycącym, zdrowym i pysznym, a szczególnie dobrze smakuje w upalne dni. Przygotowanie: Do miksera wrzucamy: ½ papryki, 1 ogórek, 1 cebulę, 1 kromkę chleba, 2 łyżki oliwy, łyżeczkę octu balsamicznego, 2-3 ząbki czosnku, papryczkę chili, oraz...

Krem z batatów

Krem z batatów

Nie jest to może zupa na słoneczny, ciepły dzień, a na chłodny jesienny obiad krem z batatów znakomicie się nadaje. Danie łatwe, szybkie i sycące. Przygotowanie: Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę , papryczkę chilli i czosnek. Podsmażamy lekko, ale uważamy,...

Krem z selera

Krem z selera

Seler jest warzywem zdecydowanie niedocenianym. A jest wyjątkowo pyszny - na surowo, pieczony oraz jako główny składnik zupy krem z selera. Przygotowanie: Selera i ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy na gotującą wodę. Dodajemy obrane marchewki i pora. Wszystko...

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Tym razem jest to przepis na zupę z dyni piżmowej. Przygotowanie: Dynie kroimy wzdłuż wraz ze skórą na ćwiartki. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem , a następnie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok....

Zupa z jabłek

Zupa z jabłek

Przepis pochodzi on ze starej książki kucharskiej z Grudziądza pod dźwięcznym tytułem „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego” wydanej niedawno ponownie staraniem Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły przy wsparciu kulinarnie oświeconych, lokalnych rajców miejskich....

Wege bogracz

Wege bogracz

Bogracz to właściwie nazwa kociołka, w którym węgierscy pasterze warzyli sobie strawę, spędzając długie zimne noce na stepach. Gęsta, zawiesista i mocno sycąca zupa gotowana w takim kociołku powinna właściwie nazywać się bográcsgulyás, ale (poza Węgrami) pewnie mało...

Krem z dyni z ajwarem

Krem z dyni z ajwarem

Klasyczna zupa-krem z dyni z dodatkiem ostrego ajwaru dla podkręcenia smaku. Przygotowanie: Dynie kroimy wzdłuż wraz ze skórą na ćwiartki. Ostrym nożem usuwamy gniazda nasienne, rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego...

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

Na zimne dni nie ma jak gorąca zupa. Jeżeli dodatkowo jest to zupa z czerwonej soczewicy, z podduszonymi warzywami, doprawiana imbirem, kurkumą i kminem rzymskim oraz szczyptą pieprzu kajeńskiego, jest gwarancja, że nawet w najbardziej ponury, chłodny dzień zda ona...

Zupa z dyni na ostro

Zupa z dyni na ostro

Mój ulubiony zupa-krem z dyni z grillowaną papryką, skropiony olejem z pestek dyni oraz posypany uprażonymi pestkami dyni i świeżą kolendrą. Przygotowanie: Dynie kroimy wzdłuż wraz ze skórą na ćwiartki. Ostrym nożem usuwamy gniazda nasienne, rozkładamy na blasze...

Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa

Znakomita rozgrzewająca zupa. Idealna na zimne dni. Przygotowanie: Marchew i seler naciowy kroimy w kostkę i przez kilka minut podsmażamy na gorącym oleju wraz z wyciśniętym czosnkiem. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Ilość bulionu zależy od konsystencji...

Zupa tajska

Zupa tajska

Kiedy zima w pełni dobrze jest rozgrzać się gorącą zupą. A jeszcze lepiej rozgrzać się zupą tajską. Nie tylko dlatego, że jest ostra i dzięki temu przyjemnie rozgrzewa, ale również dlatego, że jej smak przypomina nam wycieczkę do Tajlandii parę lat temu. A na samo...