Bogracz to właściwie nazwa kociołka, w którym węgierscy pasterze warzyli sobie strawę, spędzając długie zimne noce na stepach. Gęsta, zawiesista i mocno sycąca zupa gotowana w takim kociołku powinna właściwie nazywać się bográcsgulyás, ale (poza Węgrami) pewnie mało kto byłby w stanie przeczytać i zrozumieć o co chodzi. Nic więc dziwnego, że na tego typu węgierski przysmak mówi się skrótowo bogracz. Pomysłów na nie jest chyba całkiem sporo. Nie ma w tym zresztą nie dziwnego: skoro danie wymyślili pasterze, wrzucali do kociołka pewnie, co im matka natura i łut szczęścia w danym dniu podarowały. Jednak cechą wspólną wszystkich naszych dotychczasowych spotkań z bograczem była jego ostrość, jaką daje dobra papryka.

Przygotowanie:

Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy na rozgrzany olej i kiedy się delikatnie zeszkli dodajemy posiekaną paprykę, papryczkę chilli i wyciśnięty czosnek. Podsmażamy przez chwilę, a następnie dodajemy pomidorową pulpę. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut i zalewamy bulionem. Dodajemy ziemniaki, pieczarki, cieciorkę, ziele angielskie, liście laurowe, paprykę słodką i ostrą. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. godziny. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę tofu, Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy mąką, podsmażamy i tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do zupy. Rozbijamy jajko z wodą i dodajemy mąkę i sól, aby powstała gęsta, ale plastyczne masa. Za pomocą rozgrzanej w zupie łyżki nabieramy trochę kluskowej masy i wkładamy ją do zupy. Czynność tę powtarzamy, aż skończy się całe ciasto. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok. 10 min.

Składniki:

2 litry bulionu warzywnego

3 łyżki oleju z pestek winogron

2 łyżki masła

1 łyżka mąki kukurydzianej

2 czerwone słodkie papryki

1 puszka pomidorowej pulpy

2 papryczki chilli

5 średnich ziemniaków

20 średnich pieczarek, obranych o pokrojonych w kostkę

2 cebule

1 szklanka ugotowanej cieciorki

1 opakowanie torfu naturalnego

2 ząbki czosnku

2 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej (lub więcej, jeśli chcemy by zupa była bardzo ostra)

1 łyżeczka kminu rzymskiego

3-4 ziarenka ziela angielskiego

1-2 listki laurowe

Sól pieprz do smaku

Kluski kładzione:

1 jajko

Kilka łyżek wody

Szczypta soli

Mąka