Chleb niepowszedni

Fougasse

Fougasse

W różnych krajach nazywają go rozmaicie. Na Węgrzech mówią o nim pogacsa, w Katalonii – fogassa, w Ligurii znają go pod nazwą fugassa, we Włoszech spożywa się go pod nazwą focaccia, a w Prowansji to po prostu fougasse. Nazwa podobno pochodzi z łaciny, bo smakołyk ten...

Oliwkowiec

Oliwkowiec

Oliwkowiec jest daniem autorskim, chociaż jego źródeł można dopatrzyć się w popularnym w basenie Morza Śródziemnego chlebku drożdżowym, którego początki sięgają do starożytnego Rzymu. Nazywano go wtedy panis focacius – czyli chleb z paleniska. Wraz z rzymskimi...

Chleb wielozbożowy

Chleb wielozbożowy

Domowy chleb z mieszanki różnych rodzajów mąki. Przygotowanie: Najpierw budzimy drożdże w kąpieli ciepłej wody z cukrem (wody ok. 2/3 szklanki, 3 łyżki cukru, do tego odrobina mąki).  Do drożdżowego zaczynu dodajemy resztę mąki, przyprawy, oraz 3-4 łyżki oliwy....

Chleb gryczany

Chleb gryczany

Nie wyrasta on co prawda tak obficie, jak jego pszeniczny odpowiednik, ale gryczana mąką zdrowsza jest z pewnością od pszenicznej i doskonale komponuje się ze smakiem suszonych pomidorów. Przygotowanie: Najpierw budzimy drożdże w kąpieli ciepłej wody z cukrem (wody...

Chleb z czarną rzepą

Chleb z czarną rzepą

Czarna rzepa świetnie nadaje się na surówki surówki. Jest ona również nieocenionym dodatkiem do dań kuchni dalekowschodniej, bo dodaje potrawom charakterystycznej ostrości. Świetnie smakuje usmażona z czosnkiem, sosem sojowym i odrobiną miodu. Nie zawiodła także jako...

Chleb z kaszy gryczanej

Chleb z kaszy gryczanej

Temat jest naprawdę ciekawy. Czy da się zrobić dobry chleb bez drożdży, bez zakwasu i bez mąki? I jak chleb taki będzie smakował? Bez obaw. Chleb taki jest naprawdę znakomity. Ma pyszną chlebową skórkę i choć daje się wyczuć smak gryki, ma się wrażenie, że je się...

Dosa

Dosa

Dosa, znana także jako dosai, to po prostu pyszne indyjskie, lekko kwaskowe naleśniczki. Każdy ma swoją ulubioną, ale podobno najlepszą można zjeść w Mysore. Przepisów na dosy jest pewnie tyle ile gospodyń w Indiach, a więc, biorąc pod uwagę liczbę mieszkańców tego...

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Chlebek jest lekko słodkawy, co czyni go znakomitym pomysłem na śniadanie. Dodatkowo, prezentowany poniżej pomysł powinien zadowolić także zwolenników diety bezglutenowej, bo chlebek zawiera jedynie trochę mąki z amarantusa. Przy wypieku nie używa się również cukru....

Foccacia

Foccacia

Przygotowanie: Najpierw obudź drożdże w kąpieli ciepłej wody z cukrem (wody ok. 2/3 szklanki http://opelz-blog.de/bokstaven-a/index.html , cukru tak 1-2 łyżeczki, do tego odrobina mąki). W czasie kiedy drożdże się budzą (zajmuje im to ok. 20 min), pokrój pomidorki,...