Temat jest naprawdę ciekawy. Czy da się zrobić dobry chleb bez drożdży, bez zakwasu i bez mąki? I jak chleb taki będzie smakował? Bez obaw. Chleb taki jest naprawdę znakomity. Ma pyszną chlebową skórkę i choć daje się wyczuć smak gryki, ma się wrażenie, że je się „normalne”, swojskie pieczywo.

Przygotowanie:

Płuczemy dokładnie (nieugotowaną!) kaszę w leniej wodzie. Następnie zalewamy kaszę wodą i zostawiamy na noc, żeby namokła. Rano płuczemy kaszę ponownie i zalewamy nową wodą. Odstawiamy na kilka godzin. Namoczoną kaszę (powinna się trochę lepić) miksujemy z odrobiną wody, w której się namaczała, dodajemy sól, tymianek, czarnuszkę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do rynienki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy mielonym lnem i ziarnami słonecznika, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 160 stopni. Pieczemy ok. 40-50 minut. Można potem chlebek jeszcze zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy chlebek wystygnie, wyjmujemy z rynienki i delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia.

Składniki:

500 g kaszy gryczanej niepalonej – najlepiej eko

2-3 łyżeczki soli

2 łyżki czarnuszki

1 łyżka suszonego tymianku

3-4 łyżki łuskanego słonecznika

3 łyżki mielonego lnu.