Na słodko
Wege pascha
Wega pascha to przepis dobry nie tylko na Wielkanoc. Ale oczywiście teraz jest szczególnie na czasie. W przeciwieństwie do tradycyjnej paschy, wege pascha nie wymaga jajek, śmietany itp. Smakuje natomiast zjawiskowo. Naprawdę warto! Przygotowanie: Wege pascha nie jest...
Konfitura z czerwonej cebuli
Konfitura z czerwonej cebuli z imbirem, dzięki swemu słodko-ostremu smakowi, przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom słodkości. Przygotowanie: Cebule obieramy z łupinek i trzemy na tarce o dużych oczkach. Startą cebulę mieszamy z cukrem i odstawiamy na 2-3 godziny....
Słodkie kulki
Słodkie kulki to pyszne łakocie robione – bez mąki, bez cukru i bez pieczenia. Szybkie w przygotowaniu i zdrowe, a poza tym ich robienie daje dużo dobrej zabawy. Przygotowuje się je na bazie zmielonych migdałów i daktyli, które nadają ciasteczkom słodycz, a potem...
Batoniki energetyczne
Oczywiście, batoniki energetyczne można kupić w sklepie w dosyć szerokim wyborze. Ale do końca nie wiadomo jak są robione, a uważna lektura ich składu może czasem skutecznie zniechęcić do konsumpcji. Tymczasem batoniki takie można zrobić bardzo prosto samemu. Tak jest...
Ziemniaczane brownies
Te ziemniaczane brownies nie są do kupienia w Starbuniu, ani w żadnej innej kawiarnianej sieci. Gdybyście jednak ich spróbowali, zachwyciłaby was ich miękkość, soczystość i słodycz, złamana lekką goryczką surowego kakao. Przygotowanie: Aby przygotować ziemniaczane...
Czekolada domowa
Jak zrobić domową czekoladę? To prostsze niż się wydaje. Przygotowanie: Do dużej miski w gorącą wodą wkładamy mniejszą, najlepiej metalową, w której rozpuszczamy olej kokosowy. Temperatura wody nie powinna być zbyt wysoka, bo olej extra virgin straci wówczas swoje...
Chia z porzeczkami
Za jedzeniem chia przemawiają coraz głośniej poważne dietetyczne opracowania. Po pierwsze, te małe niepozorne nasionka dostarczają mnóstwa niezbędnych składników odżywczych i jednocześnie mają mało kalorii. Hiszpańska szałwia składa się bowiem głównie z błonnika,...
Sorbet
Sorbet nie musi być robiony na bazie cukru. Wystarczy cukier zastąpić kawałkiem dojrzałego banana i dosłodzić syropem a agawy, aby wystarczająco złamać cierpkość niektórych owoców. Przygotowanie: Cytryny myjemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie na drobnej tarce ścieramy...
Ciasto kokosowe z żurawiną
Żurawina jest przede wszystkim bardzo zdrowa, bo ma dużą zawartość błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karotenu) oraz minerałów, takich jak: sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jód i żelazo oraz flawonoidy, które są doskonałymi przeciwutleniaczami. Sok żurawinowy...
Ciasto karobowe z rabarbarem
Oprócz czekoladowego smaku, karob bardzo cennym źródłem magnezu, fosforu i żelaza. Zawiera również sporo białka, a także witaminy A, B2, B3 i D. W przeciwieństwie do czekolady, karob nie zawiera natomiast kofeiny i terbominy, czyli alkaloidów o pobudzającym działaniu....
Ciasteczka sezamowe
Znakomicie pasują natomiast do popołudniowej herbaty, szczególnie gdy dodać do nich trochę konfitury malinowej z rodzynkami. Przygotowanie: Mieszamy pastę tahini z ciepłym mlekiem sojowym. Dodajemy rodzynki, migdały, sezam i karob. Dokładnie mieszamy. Dosładzamy do...
Kokosowy creme brulee
Wegańska wersja słynnego francuskiego deseru Przygotowanie: Usuwamy pestki ze śliwek i siekamy je na małe kawałki. Wrzucamy je do odrobiny wody i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy powidła i dokładnie mieszamy. Wystudzamy, a następnie dodajemy oba rodzaje kakao i...
Tarta czekoladowa
Czekoladowa tarta z kremem bananowym – oczywiście wegańska i bezglutenowa. Przygotowanie: Mielimy daktyle i mieszamy z pozostałymi składnikami na spód tarty. Jeżeli uzyskana w ten sposób masa jest zbyt rzadka, dodajemy więcej mielonych migdałów, jeśli zbyt sucha –...
Ciasto szpinakowe
Ciasto szpinakowe z rabarbarem zaskakuje nie tyko smakiem, ale także swym zielonym kolorem. Na pewno nie jest to deser banalny, choć trochę napracować się trzeba. Przygotowanie: Sypkie składniki mieszamy. Szpinak blendujemy wraz z mlekiem kokosowym. Łączymy masę...
Jaglane z mango
Ciasto wegańskie a la sernik. Przygotowanie: Składniki na spód ciasta mieszamy dokładnie i wyrabiamy z odrobiną zimnej wody. Następnie wykładamy ciastem blachę do pieczenia https://qarshi.com/bokstaven-h/index.html , formując brzegi i wysokości ok 3 cm. Blacha powinna...
Ciasto czekoladowe
Ciasto w wersji bezglutenowej, a więc może je jeść praktycznie każdy – bez względu na ograniczenia dietetyczne. Przygotowanie: Banany miksujemy dokładnie z mlekiem migdałowym. Dosładzamy syropem klonowym do smaku. Mieszamy dokładnie z sypkimi składnikami i olejem...