Konfitura z czerwonej cebuli z imbirem, dzięki swemu słodko-ostremu smakowi, przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom słodkości.
Przygotowanie:
Cebule obieramy z łupinek i trzemy na tarce o dużych oczkach. Startą cebulę mieszamy z cukrem i odstawiamy na 2-3 godziny. Odsączamy masę cebulową z soku. Sok mieszamy z winem, dodajemy imbir, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i wlewamy do rondla o grubym dnie. Doprowadzamy do wrzenia a następnie redukujemy ogień. Dodajemy cebulę i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Podczas duszenia można dolać odrobinę wina, jeśli konfitura jest zbyt sucha. Doprawiamy octem balsamicznym i – ewentualnie – cukrem. Dusimy jeszcze przez 10 minut. Wyjmujemy listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego i przekładamy jeszcze gorące konfitury do wyparzonych słoiczków i zakręcamy mocno zakrętki przetarte spirytusem. Ostawiamy do przestudzenia. Nie pasteryzowaliśmy nigdy tych konfitur, bo raczej nie stały u nas dłużej niż kilka tygodni. W końcu to nie zwykła konfitura, ale konfitura z czerwonej cebuli.
Składniki:
(na ok. 3 słoiki 200 ml)
4 sporawe czerwone cebule
Średnia paczka rodzynek
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 liść laurowy
Odrobina startego czarnego pieprzu
1-2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka oleju
½ kieliszka czerwonego słodkiego wina
Łyżka octu balsamicznego
Polecam także super przepis na śliwkowy chutney – tutaj.
Spróbuj również przepisu na domowy ajwar – tutaj.