Ajwar to pyszny bałkański dodatek do sosów i zup. Można go także jeść po prostu z chlebem, szczególnie gdy sami zrobimy ajwar domowy.

Przygotowanie:

Papryki myjemy, wycieramy i w całości wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy, aż skórka na papryce dobrze się przypiecze za wszystkich stron. Paprykę wyjmujemy ostrożnie z piekarnika i przekładamy do foliowej torebki, którą szczelnie zakręcamy. Zostawiamy paprykę w torebce na ok. 20 minut, dzięki temu skórka będzie łatwiej odchodzić . Następnie zdejmujemy skórkę z papryki, oczyszczamy ją z pestek i miksujemy.

Bakłażan kroimy wzdłuż na plastry, przesypujemy solą i odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie oczyszczamy bakłażan z soli i pieczemy aż się zarumieni. Jeżeli chcemy otrzymać piękny, intensywny, czerwony kolor naszej potrawy, po upieczeniu odcinamy skórkę z bakłażana, kroimy go na małe kawałki i miksujemy z papryką.

Na rozgrzany olej wrzucamy wyciśnięty czosnek i kiedy zacznie dobrze skwierczeć dodajemy posiekaną drobno papryczkę chili . Podsmażamy przez chwilę, a następnie miksujemy razem z papryką i bakłażanem. Tak otrzymaną pastę dusimy, często mieszając, przez ok. 20 minut w głębokim rondlu o grubym dnie, żeby odparować nadmiar wody, a następnie doprawiamy do smaku odrobiną octu balsamicznego, solą, cukrem i pieprzem.

Składniki:

Papryka słodka – 3 szt.

1 średni bakłażan

1 ząbki czosnku

Mały kawałek papryczki chili (opcjonalnie – zależy jak ostry ajwar domowy chcecie przygotować; na początek lepiej ostrożnie)

Oliwa, ocet balsamiczny

Sól, cukier, pieprz do smaku


Innym pomysłem na ciekawy dodatek do potraw lub chleba jest konfitura z cebuli – przepis tutaj

Wypróbuj także przepis na ajwar z dyni – przepis tutaj