Jak zrobić domową czekoladę? To prostsze niż się wydaje.

Przygotowanie:

Do dużej miski w gorącą wodą wkładamy mniejszą, najlepiej metalową, w której rozpuszczamy olej kokosowy. Temperatura wody nie powinna być zbyt wysoka, bo olej extra virgin straci wówczas swoje wszystkie najlepsze właściwości. Kiedy olej będzie płynny, dodajemy do niego kakao i mielone migdały, ciągle mieszając. Na koniec dosładzamy czekoladę miodem, wedle własnego smaku i jeszcze raz dokładnie mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Płynną masę rozlewamy do przygotowanej wcześniej formy lub foremek. Na tężejąca czekoladę rozsypujemy przybranie i wstawiamy całość do lodówki na kilka godzin, żeby czekolada dobrze stężała.

Składniki:

Czekolada:

Olej kokosowy extra virgin

Surowe kakao 100%

3-4 łyżki drobno zmielonych migdałów

Miód z dobrej pasieki lub syrop z agawy

Przybranie:

Blanszowane migdały, suszona żurawina.

Ilości zależą od tego, ile czekolady lub czekoladek chcemy uzyskać. Na początek lepiej zacząć od mniejszych ilości (np. 100 g oleju i 100 g kakao), aby nabrać wprawy. Olej kokosowy należy połączyć z kakao w ilości 1:1, a potem dodać miód i inne składniki do smaku.