Wegańska wersja słynnego francuskiego deseru
Przygotowanie:
Usuwamy pestki ze śliwek i siekamy je na małe kawałki. Wrzucamy je do odrobiny wody i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy powidła i dokładnie mieszamy. Wystudzamy, a następnie dodajemy oba rodzaje kakao i dokładnie mieszamy. Wykładamy równomiernie na dno pucharków do deserów lub jakiegokolwiek szklanego naczynia (ze słoiczka smakuje równie dobrze).
Płatki jaglane mielimy w blenderze na drobną „mąkę”. Zmielone płatki wrzucamy do gotującego się mleka kokosowego i dokładnie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut, ciągle mieszając. Jeżeli masa staje się zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka kokosowego. Blendujemy całość raz jeszcze, aż do uzyskania gładkiego kremu, dodając jednocześnie cukier palmowy, aż do momentu kiedy otrzymamy pasującą nam słodkość. Krem wykładamy równomiernie do naczynek, zakrywając w całości powidła z kakao. Przestudzamy w lodówce. Przed podaniem można posypać deser odrobiną cukru i skarmelizować go specjalnym palnikiem.
Składniki:
(na 4-5 porcji)
100 g płatków jaglanych
250 ml mleka kokosowego
Cukier z palmowy – do smaku
200 ml powideł węgierkowych
3-4 śliwki węgierki
1 łyżka sproszkowanego, surowego kakao
1 łyżka pokruszonego, surowego kakao