Oczywiście, batoniki energetyczne można kupić w sklepie w dosyć szerokim wyborze. Ale do końca nie wiadomo jak są robione, a uważna lektura ich składu może czasem skutecznie zniechęcić do konsumpcji. Tymczasem batoniki takie można zrobić bardzo prosto samemu. Tak jest nie tylko taniej, ale mamy kontrolę nad tym, co do nich dodajemy i możemy uzyskać dowolną kombinację smaków. Takie batoniki dostarczą nam świetnie energii nie tylko po intensywnej praktyce lub podczas długiej wycieczki, ale mogą być doskonałą, zdrową przekąską dla dzieci do szkoły i dorosłych do pracy. Wystarczy zrobić je raz, a potem już nigdy nie spojrzymy nawet na te w sklepie.

Przygotowanie:

Cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem, a następnie ścieramy skórkę z cytryny na drobnej tarce, a z otartej cytryny wyciskamy sok. Sok i startą skórkę mieszamy w mielonymi migdałami i orzechami, daktylami, rodzynkami i żurawiną. Dokładnie mieszamy i zagniatamy jak ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy jeszcze odrobinę soku lub wody, jeśli zbyt mokre – trochę zmielonych migdałów. Jeżeli masa jest zbyt mało słodka, możemy dodać jeszcze trochę syropu z agawy. Przy pomocy szerokiego noża lub drewnianej szpatułki formujemy batoniki. Powstałe w ten sposób batoniki obtaczamy w czarnym sezamie zmieszanym z pestkami słonecznika i wykładamy na blasze pokrytej  papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do maksymalnie 50 stopni, pozostawiając drzwiczki uchylone. Suszymy batoniki przez ok. 2-3 godzin. Uwaga: batoniki energetyczne powinny mieć zwartą konsystencję, ale nie należy ich przesuszać, żeby się nie kruszyły.

Składniki:

(Na 10-15 batoników średniej wielkości)

½ szklanki mielonych migdałów (można także wykorzystać resztki powstałe po domowej produkcji mleka migdałowego)

½ szklanki mielonych orzechów włoskich

½ szklanki drobno posiekanych suszonych daktyli bez pestek

Garść rodzynek

Garść suszone żurawiny

1 cytryna

1 łyżka czarnego sezamu

2 łyżki nasion słonecznika

Syrop agawy (opcjonalne)


Masz jeszcze ochotę na coś słodkiego? Spróbuj wegańskich brownies – przepis tutaj

Możesz także wypróbować przepis na jabłkowy pudding – przepis tutaj