Znakomicie pasują natomiast do popołudniowej herbaty, szczególnie gdy dodać do nich trochę konfitury malinowej z rodzynkami.

Przygotowanie:

Mieszamy pastę tahini z ciepłym mlekiem sojowym. Dodajemy rodzynki, migdały, sezam i karob. Dokładnie mieszamy. Dosładzamy do smaku. Dodajemy mąkę kokosową i dokładnie łączymy. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodajemy odrobinę mleka sojowego, jeśli zbyt mokre i lepkie – więcej mąki. Ciasto dzielimy na 4-5 części i formujemy z niego placki o grubości ok. pół centymetra. Placuszek posypujemy resztką sezamu i lekko ugniatamy, żeby sezam się mocna przylepił. Przy pomocy szklanki lub foremki do ciastek wycinamy dowolne wzory. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudzamy.

Składniki:

200 g pasty tahini

Garść rodzynek lub suszonej żurawiny

3-4 łyżki sezamu

100 g posiekanych migdałów

1 szklanka mleka sojowego

1 szklanka mąki kokosowej

3 łyżki karobu

2 łyżki cukru trzcinowego – do smak