Znakomicie pasują natomiast do popołudniowej herbaty, szczególnie gdy dodać do nich trochę konfitury malinowej z rodzynkami.
Przygotowanie:
Mieszamy pastę tahini z ciepłym mlekiem sojowym. Dodajemy rodzynki, migdały, sezam i karob. Dokładnie mieszamy. Dosładzamy do smaku. Dodajemy mąkę kokosową i dokładnie łączymy. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodajemy odrobinę mleka sojowego, jeśli zbyt mokre i lepkie – więcej mąki. Ciasto dzielimy na 4-5 części i formujemy z niego placki o grubości ok. pół centymetra. Placuszek posypujemy resztką sezamu i lekko ugniatamy, żeby sezam się mocna przylepił. Przy pomocy szklanki lub foremki do ciastek wycinamy dowolne wzory. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudzamy.
Składniki:
200 g pasty tahini
Garść rodzynek lub suszonej żurawiny
3-4 łyżki sezamu
100 g posiekanych migdałów
1 szklanka mleka sojowego
1 szklanka mąki kokosowej
3 łyżki karobu
2 łyżki cukru trzcinowego – do smak