Sorbet nie musi być robiony na bazie cukru. Wystarczy cukier zastąpić kawałkiem dojrzałego banana i dosłodzić syropem a agawy, aby wystarczająco złamać cierpkość niektórych owoców.

Przygotowanie:

Cytryny myjemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie na drobnej tarce ścieramy skórkę z cytryn. Z otartych cytryn wyciskamy sok, usuwamy pestki i blendujemy go wraz z bananem startą skórką. Dosładzamy do smaku syropem z agawy. Wstawiamy do zamrażalnika na ok. 2-3 godzin. Co jakiś czas wyjmujemy sorbet i mieszamy widelcem, żeby się nie skawalił. Kiedy sorbet osiągnie konsystencję śniegu, jest gotowy do podania. Jeszcze prostsze jest przygotowanie sorbetu wiśniowego. Po prostu blendujemy wiśnie z bananem i dosładzamy syropem z agawy. Następnie postępujemy tak, jak w przypadku sorbety cytrynowego. Sorbet podajemy z zmrożonych pucharkach, przybrany kawałami gorzkiej czekolady i listkami mięty. 

Składniki:

3 spore cytryny

Kilka łyżeczek syropu z agawy lub miodu gryczanego do smaku (uwaga miód powinien mieć konsystencję płynną, jeśli jest scukrzony trzeba wstawić go na godzinę do garnka z ciepłą wodą)

1 dojrzały banan

½ kg drylowanych wiśni

Przybranie:

pokruszona gorzka czekolada,

świeże listki mięty