Oprócz czekoladowego smaku, karob bardzo cennym źródłem magnezu, fosforu i żelaza. Zawiera również sporo białka, a także witaminy A, B2, B3 i D. W przeciwieństwie do czekolady, karob nie zawiera natomiast kofeiny i terbominy, czyli alkaloidów o pobudzającym działaniu. Zaletą karobu jest także jego naturalna słodycz, co powoduje, że do wytwarzanych z jego dodatkiem deserów dodajemy mniej cukru.
Przygotowanie:
Cukier i proszek do pieczenie dokładnie miksujemy. Powoli dodajemy jajka i oba rodzaje mąki, nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy, olej, wiórki kokosowe, karob i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na posmarowaną olejem kokosowym i oprószoną mąką kokosową formę do ciasta. Wilgotną dłonią formujemy w miarę równy placek, na wierzchu którego wciskamy kawałki surowego rabarbaru „na sztorc” . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 40 minut, aż patyczek będzie suchy. Po wystudzeniu, przed podaniem, posypujemy delikatnie cukrem pudrem.
Składniki:
5 jajek (lub wegański zamiennik jajek)
1 szklanka mąki kokosowej
½ szklanki mąki ryżowej
¾ szklanki karobu
3-4 łyżki wiórków kokosowych
150 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki cukru nierafinowanego (najlepiej kokosowego)
2-3 łodygi świeżego rabarbaru
Cukier puder do przybrania