Słodkie kulki to pyszne łakocie robione – bez mąki, bez cukru i bez pieczenia. Szybkie w przygotowaniu i zdrowe, a poza tym ich robienie daje dużo dobrej zabawy. Przygotowuje się je na bazie zmielonych migdałów i daktyli, które nadają ciasteczkom słodycz, a potem dodajemy różne smakołyki, dzięki czemu możemy przygotować takie ciasteczka, na jakie w danej chwili mamy ochotę. Ilości składników zależą głównie od smaku, bo podczas przygotowywania kulek możemy na każdym etapie ich próbować. Najlepsza proporcja mielonych migdałów do mielonych daktyli to 5:1. Jeśli ciasteczka są dla nas za mało słodkie, można dosłodzić je miodem lub syropem, a agawy. A reszta jest już kwestią naszej pomysłowości i gustu.

Przygotowanie:

Najpierw z migdałów trzeba zrobić proszek. W tym celu migdały wrzucamy do blendera i miksujemy aż zmienią się w proszek (mogą zostać małe grudki). Do proszku z migdałów dodajemy stopniowo daktyle i blendujemy. Proces blendowania najlepiej przeprowadzić stopniowo – tak jest szybciej i bezpieczniej dla blendera.  Następnie dodajemy dodatki i ugniatamy ciasteczka. Powstałe w ten sposób ciasto powinno być jak najbardziej gęste, ale jednocześnie na tyle lepkie i plastyczne, żeby uformować dowolne kształty. Gdy ciasto jest zbyt suche, dodajemy więcej miodu lub odrobinę wody (wtedy będzie mniej słodkie) jeśli zbyt mokre – dodajemy proszku z migdałów. Kształt ciastek zależy oczywiście od Waszej pomysłowości. W fazie końcowej zdobimy ciasteczka  obtaczając je w sezamie, wiórkach kokosowych, kakao lub płatkach migdałów. Po przygotowaniu słodkie kulki powinny trochę poleżeć w lodówce, żeby nabrały bardziej zwartej konsystencji.

Składniki:

Baza ciasteczek:

  • Migdały
  • Daktyle bez pestek
  • Miód akacjowy – oczywiście, polecamy miód marki Spiżarnia

Dodatki:

Wersja 1

  • Zmiksowane żurawiny
  • Rodzynki
  • Płatki migdałów – do obtoczenia gotowych ciastek

Wersja 2

  • Zmiksowana pomarańcza
  • Odrobina zmielonych goździków, anyżu, imbiru
  • Wiórki kokosowe – do obtoczenia gotowych ciastek

Wersja 3

  • Kakao 100%
  • Sok z cytryny
  • Posiekana gorzka czekolada
  • Sezam biały łuskany – do obtoczenia gotowych ciastek

Wersja 4

  • Zmiksowane truskawki
  • Świeża mięta
  • Kakao 100% – do obtoczenia gotowych ciastek

Polecam także prosty przepis na domowe batoniki energetyczne – tutaj.

Może także zainteresować cię przepis na figoladę – tutaj.