Ciasto szpinakowe z rabarbarem zaskakuje nie tyko smakiem, ale także swym zielonym kolorem. Na pewno nie jest to deser banalny, choć trochę napracować się trzeba.
Przygotowanie:
Sypkie składniki mieszamy. Szpinak blendujemy wraz z mlekiem kokosowym. Łączymy masę szpinakową, suche składniki oraz olej i bardzo dokładnie mieszamy. Wykładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar tniemy na ok. 2-centymetrowe kawałki i wtykamy w ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut. Po wystudzeniu przystrajamy strużkami rozpuszczonej czekolady.
Składniki:
1 szklanka mąki ryżowej
½ szklanki mąki z manioku
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 szklanka wiórków kokosowych
½ szklanki mąki kokosowej
¾ szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki siemienia lnianego
10-15 dkg świeżego szpinaku
1 szklanka mleka roślinnego
½ szklanki oleju kokosowego (w stanie płynnym)
4-5 lasek rabarbaru
Do przybrania: odrobina rozpuszczonej, gorzkiej czekolady