Ciasto szpinakowe z rabarbarem zaskakuje nie tyko smakiem, ale także swym zielonym kolorem. Na pewno nie jest to deser banalny, choć trochę napracować się trzeba.

Przygotowanie:

Sypkie składniki mieszamy. Szpinak blendujemy wraz z mlekiem kokosowym. Łączymy masę szpinakową, suche składniki oraz olej i bardzo dokładnie mieszamy. Wykładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar tniemy na ok.  2-centymetrowe kawałki i wtykamy w ciasto.  Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut. Po wystudzeniu przystrajamy strużkami rozpuszczonej czekolady.

Składniki:

1 szklanka mąki ryżowej

½ szklanki mąki z manioku

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

1 szklanka wiórków kokosowych

½ szklanki mąki kokosowej

¾ szklanki cukru trzcinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki siemienia lnianego

10-15 dkg świeżego szpinaku

1 szklanka mleka roślinnego

½  szklanki oleju kokosowego (w stanie płynnym)

4-5 lasek rabarbaru

Do przybrania: odrobina rozpuszczonej, gorzkiej czekolady