Wega pascha to przepis dobry nie tylko na Wielkanoc. Ale oczywiście teraz jest szczególnie na czasie. W przeciwieństwie do tradycyjnej paschy, wege pascha nie wymaga jajek, śmietany itp. Smakuje natomiast zjawiskowo. Naprawdę warto!

Przygotowanie:

Wege pascha nie jest taka trudna do przygotowania. Mleko kokosowe podgrzewamy.  Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i ostrym nożem wydrążamy środek, który dodajemy do mleka. Dodajemy chia, mieszamy i odstawiamy z kuchenki. Kiedy mleko trochę przestygnie, dodajemy rozpuszczony miód i olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Uwaga: rozpuszczając miód i olej kokosowy nie podgrzewamy ich do temperatury powyżej 40 stopni, bo pozbawi to ich zdrowotnych właściwości. Kiedy po kilku minutach chia zacznie pęcznieć, dodajemy żurawinę i płatki migdałowe. Sitko (lub sitka – jeżeli chcemy uzyskać kilka mniejszy porcji) wykładamy gazą i wypełniamy paschą. Przykrywamy pasującym dokładnie do średnicy sitka talerzykiem, który obciążamy czymś ciężkim. Sitko wstawiamy do miseczki lub garnka, aby nadmiar wilgoci miał gdzie odciekać i wkładamy do lodówki na noc godziny. Następnie delikatnie odklejamy talerzyk i wykładamy paschę na talerz, zdejmując z niej gazę. Posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy owocami.

Składniki:

3 łyżki nasionek chia

300 ml mleka kokosowego

3 łyżki miodu akacjowego

2 łyżki posiekanych, suszonych żurawin

½ laski wanilii

2 łyżki oleju kokosowego ekstra virgin

2 łyżki płatków migdałowych

1 łyżka wiórków kokosowych

Świeże owoce do przybrania


Interesują Cię inne wege słodkości? Spróbuj także przepisu na ziemniaczane brownies – tutaj

Na Wege Wielkanoc możesz także poszukać inspiracji tutaj