Ciasto w wersji bezglutenowej, a więc może je jeść praktycznie każdy – bez względu na ograniczenia dietetyczne.

Przygotowanie:

Banany miksujemy dokładnie z mlekiem migdałowym. Dosładzamy syropem klonowym do smaku. Mieszamy dokładnie z sypkimi składnikami i olejem kokosowym. Wykładamy do formy posmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą, dekorujemy wydrylowanymi śliwkami i posupujemu odrobiną cukru trzcinowego. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni ok 40 minut, aż patyczek będzie suchy.

Składniki:

4 bardzo dojrzałe banany
1 szklanka mleka migdałowego
Syrop klonowy do smaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka mąki jaglanej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
4 łyżki oleju kokosowego
½ kg węgierek