Ciasto wegańskie a la sernik.
Przygotowanie:
Składniki na spód ciasta mieszamy dokładnie i wyrabiamy z odrobiną zimnej wody. Następnie wykładamy ciastem blachę do pieczenia https://qarshi.com/bokstaven-h/index.html , formując brzegi i wysokości ok 3 cm. Blacha powinna być posmarowana tłuszczem, zaś ciasto powinno być w miarę równomiernej grubości. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez ok. 25 minut i wystudzamy.
Płatki jaglane gotujemy w małej ilości wody. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę mango i dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz cukrem lub syropem z agawy. Masa powinna być słodkawo-kwaśna. Agar mieszamy z mlekiem kokosowym i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy dokładnie z masą jaglaną i wykładamy na upieczony spód ciasta. Dekorujemy płatkami migdałowymi i roztopioną czekoladą. Odstawiamy do lodówki. Podajemy aż ciasto stężeje. Powinno kroić się jak tradycyjny sernik.
Składniki:
Spód do ciasta:
1 szklanka mąki ryżowej
½ szklanki mąki z amarantusa
3 łyżki skrobi z tapioki
1 łyżka płatków siemienia lnianego
½ szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki karobu
100 g oleju rozpuszczonego kokosowego
Masa jaglana:
100 g płatków jaglanych
2 dojrzałe mango
200 ml mleka migdałowego
2 łyżeczki agaru
Odrobina soku z cytryny
Cukier trzcinowy lub syrop z agawy do smaku
Do przybrania:
½ tabliczki gorzkiej czekolady
Płatki migdałowe