Ciasto wegańskie a la sernik.

Przygotowanie:

Składniki na spód ciasta mieszamy dokładnie i wyrabiamy z odrobiną zimnej wody. Następnie wykładamy ciastem blachę do pieczenia https://qarshi.com/bokstaven-h/index.html , formując brzegi i wysokości ok 3 cm. Blacha powinna być posmarowana tłuszczem, zaś ciasto powinno być w miarę równomiernej grubości. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez ok. 25 minut i wystudzamy.

Płatki jaglane gotujemy w małej ilości wody. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę mango i dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz cukrem lub syropem z agawy. Masa powinna być słodkawo-kwaśna. Agar mieszamy z mlekiem kokosowym i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy dokładnie z masą jaglaną i wykładamy na upieczony spód ciasta. Dekorujemy płatkami migdałowymi i roztopioną czekoladą. Odstawiamy do lodówki. Podajemy aż ciasto stężeje. Powinno kroić się jak tradycyjny sernik.

Składniki:

Spód do ciasta:

1 szklanka mąki ryżowej

½ szklanki mąki z amarantusa

3 łyżki skrobi z tapioki

1 łyżka płatków siemienia lnianego

½ szklanki cukru trzcinowego

2 łyżki karobu

100 g oleju rozpuszczonego kokosowego

Masa jaglana:

100 g płatków jaglanych                

2 dojrzałe mango

200 ml mleka migdałowego

2 łyżeczki agaru

Odrobina soku z cytryny

Cukier trzcinowy lub syrop z agawy do smaku

Do przybrania:

½  tabliczki gorzkiej czekolady

Płatki migdałowe