Żurawina jest przede wszystkim bardzo zdrowa, bo ma dużą zawartość błonnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karotenu) oraz minerałów, takich jak: sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jód i żelazo oraz flawonoidy, które są doskonałymi przeciwutleniaczami. Sok żurawinowy zapobiega również powstawaniu kamieni nerkowych oraz pomaga zwalczać zapalenia układu moczowego.  Owoce żurawiny działają bakteriobójczo, ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko występowania choroby wieńcowej, zapobiega miażdżycy i powstawaniu zakrzepów krwi.

Nie znaczy to wcale, że jeść żurawinę lub pić wyciśnięty z niej sok należy jedynie przez rozum, krzywiąc się przy tym niemiłosiernie, jak przy przyjmowaniu jakieś ohydnej mikstury. Żurawina, jeśli dobrze przyrządzona, potrafi być pyszna. Suszona żurawina jest doskonałą przekąską i dodatkiem do porannej owsianki. Trzeba tylko uważać, żeby nie kupić tej słodzonej syropem glukozowo-fruktozowym lecz cukrem trzcinowym. Jeżeli ktoś cukier chce prawie zupełnie ograniczyć, można świeże lub mrożone żurawinowe jagody poddusić z dodatkiem gruszki – wówczas naturalna słodycz tego owocu złagodzi nieco żurawinową cierpkość . Jeżeli zaś chcemy już zupełnie poszaleć, można upiec z żurawiną pyszne ciasto kokosowe.

Przygotowanie:

Cukier i proszek do pieczenie dokładnie miksujemy. Powoli dodajemy olej, jajka i oba rodzaje mąki, nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na posmarowaną olejem kokosowym i oprószoną mąką kokosową formę do ciasta. Wilgotną dłonią formujemy w miarę równy placek, na wierzchu którego ściśle układamy żurawinę dokładnie wgniatając ją w ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 40 minut, aż ciasto się zarumieni. Po wystudzeniu, przed podaniem, posypujemy delikatnie cukrem pudrem.

Składniki:

5 jajek

1 szklanka mąki kokosowej

½ szklanki mąki ryżowej

3 łyżki wiórków kokosowych

150 ml rozpuszczonego oleju kokosowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¾ szklanki cukru nierafinowanego (najlepiej kokosowego)

ok. 2 szklanek mrożonej lub świeżej żurawiny