Nie wyrasta on co prawda tak obficie, jak jego pszeniczny odpowiednik, ale gryczana mąką zdrowsza jest z pewnością od pszenicznej i doskonale komponuje się ze smakiem suszonych pomidorów.
Przygotowanie:
Najpierw budzimy drożdże w kąpieli ciepłej wody z cukrem (wody ok. 2/3 szklanki, 3 łyżki cukru, do tego odrobina mąki). Do drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy ciasto do takiej konsystencji, aby sprężyście odchodziło od ręki i odstawiamy je w misce przykrytej szmatką w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. 30 min., aby wyrosło. Ciasto będzie gotowe, kiedy podwoi swoją objętość. Ciasto zagniatamy i formujemy bochenek. Następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni. Pieczemy przez ok. 40-50 minut, aż chleb się zarumieni.
Składniki:
50 g świeżych drożdży
ok. 3/4 kg mąki gryczanej
1 łyżka mielonego lnu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki ryżowej
4-5 łyżek oliwy oliwy
1 łyżka suszonego oregano
100 g. suszonych pomidorów
Cukier trzcinowy