Chlebek jest lekko słodkawy, co czyni go znakomitym pomysłem na śniadanie. Dodatkowo, prezentowany poniżej pomysł powinien zadowolić także zwolenników diety bezglutenowej, bo chlebek zawiera jedynie trochę mąki z amarantusa. Przy wypieku nie używa się również cukru.

Przygotowanie:

Miksujemy banany z sokiem jabłkowym i olejem. Dodajemy wiórki kokosowe, sodę, cynamon, wydrążone wnętrze laski wanilii, sól oraz posiekane migdały i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąką amarantusową  i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do rynienki posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką z amarantusa i pieczemy w piekarniki rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 40 minut, aż chlebek ładnie się zarumieni.

Składniki:

3 bardzo dojrzałe banany

1 szklanka wiórków kokosowych (byle nie siarkowanych)

¾ szklanki mąki z amarantusa

Trochę więcej niż ½ szklanki soku z jabłek

½ łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka sody spożywczej

1 laska wanilii (lub aromat waniliowy)

Szczypta soli morskiej

1 łyżka oleju

Garść migdałów

Garść orzechów brazylijskich (lub innych ulubionych orzechów)