Chlebek jest lekko słodkawy, co czyni go znakomitym pomysłem na śniadanie. Dodatkowo, prezentowany poniżej pomysł powinien zadowolić także zwolenników diety bezglutenowej, bo chlebek zawiera jedynie trochę mąki z amarantusa. Przy wypieku nie używa się również cukru.
Przygotowanie:
Miksujemy banany z sokiem jabłkowym i olejem. Dodajemy wiórki kokosowe, sodę, cynamon, wydrążone wnętrze laski wanilii, sól oraz posiekane migdały i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąką amarantusową i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do rynienki posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką z amarantusa i pieczemy w piekarniki rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 40 minut, aż chlebek ładnie się zarumieni.
Składniki:
3 bardzo dojrzałe banany
1 szklanka wiórków kokosowych (byle nie siarkowanych)
¾ szklanki mąki z amarantusa
Trochę więcej niż ½ szklanki soku z jabłek
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody spożywczej
1 laska wanilii (lub aromat waniliowy)
Szczypta soli morskiej
1 łyżka oleju
Garść migdałów
Garść orzechów brazylijskich (lub innych ulubionych orzechów)