Przygotowanie:
Najpierw obudź drożdże w kąpieli ciepłej wody z cukrem (wody ok. 2/3 szklanki http://opelz-blog.de/bokstaven-a/index.html , cukru tak 1-2 łyżeczki, do tego odrobina mąki). W czasie kiedy drożdże się budzą (zajmuje im to ok. 20 min), pokrój pomidorki, posiekaj czosnek i bazylię. Obudzone drożdże dodaj do mąki i dolej oliwy. Dokładnie wyrób ciasto do takiej konsystencji, aby sprężyście odchodziło od ręki. Odstaw ciasto w misce, przykryte szmatką w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. 30 min., aby wyrosło. Ciasto będzie gotowe, kiedy podwoi swoją objętość. Ciasto uformuj w cienki placek. Na blasze połóż papier do pieczenia, a na nim pokrojone pomidorki, czosnek i bazylię. Pomidorki powinny być mniej więcej rozmiaru okręgu, jaki stanowi placek. Połóz placek na pomidorkach i posyp odrobiną soli, a następnie deliktanie dociśnij dłonią tak, aby pomidorki przykleiły się do placka od spodu. Włóż do piekarnika rozgrzanego do ok. 190 stopni. Focaccia jest gotowa, gdy ciasto nabierze lekko złocistej barwy (potrzeba do tego ok. 20 min.)
Składniki:
50 g drożdży świeżych
½ kg mąki pszennej lub ulubionej, uniwersalnej mieszanki bezglutenowej
Kilkanaście pomidorków koktajlowych
2-3 ząbki czosnku
kilka listków świeżej bazylii
2 łyżki oliwy
Cukier, sól
Najnowsze komentarze