Domowy chleb z mieszanki różnych rodzajów mąki.

Przygotowanie:

Najpierw budzimy drożdże w kąpieli ciepłej wody z cukrem (wody ok. 2/3 szklanki, 3 łyżki cukru, do tego odrobina mąki).  Do drożdżowego zaczynu dodajemy resztę mąki, przyprawy, oraz 3-4 łyżki oliwy. Dokładnie wyrabiamy ciasto do takiej konsystencji, aby sprężyście odchodziło od ręki i odstawiamy je w misce przykrytej szmatką w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. 30 min., aby wyrosło. Ciasto będzie gotowe, kiedy podwoi swoją objętość. Ciasto zagniatamy z odrobiną soli morskiej i formujemy bochenek. Wilgotną dłonią nawilżamy wierzch bochenka, aby skórka była bardziej chrupka. Następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni. Pieczemy przez ok. 40-50 minut, aż chleb się zarumieni.

Składniki:

50 g świeżych drożdży 

3/4  kg mąki wielozbożowej  (np. wymieszane w równych proporcjach żytnia, pszeniczna orkiszowa i razowa; można także zastosować gotową mieszankę wielozbożową bezglutenową)

Oliwa

1 łyżka suszonego oregano

1 łyżka płatków lnianych

1 łyżka czarnuszki

Cukier trzcinowy, gruba sól morska