Domowy chleb z mieszanki różnych rodzajów mąki.
Przygotowanie:
Najpierw budzimy drożdże w kąpieli ciepłej wody z cukrem (wody ok. 2/3 szklanki, 3 łyżki cukru, do tego odrobina mąki). Do drożdżowego zaczynu dodajemy resztę mąki, przyprawy, oraz 3-4 łyżki oliwy. Dokładnie wyrabiamy ciasto do takiej konsystencji, aby sprężyście odchodziło od ręki i odstawiamy je w misce przykrytej szmatką w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. 30 min., aby wyrosło. Ciasto będzie gotowe, kiedy podwoi swoją objętość. Ciasto zagniatamy z odrobiną soli morskiej i formujemy bochenek. Wilgotną dłonią nawilżamy wierzch bochenka, aby skórka była bardziej chrupka. Następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni. Pieczemy przez ok. 40-50 minut, aż chleb się zarumieni.
Składniki:
50 g świeżych drożdży
3/4 kg mąki wielozbożowej (np. wymieszane w równych proporcjach żytnia, pszeniczna orkiszowa i razowa; można także zastosować gotową mieszankę wielozbożową bezglutenową)
Oliwa
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka płatków lnianych
1 łyżka czarnuszki
Cukier trzcinowy, gruba sól morska