Nie jest to może zupa na słoneczny, ciepły dzień, a na chłodny jesienny obiad krem z batatów znakomicie się nadaje. Danie łatwe, szybkie i sycące.
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę , papryczkę chilli i czosnek. Podsmażamy lekko, ale uważamy, żeby nie przypalić. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę kalarepkę oraz bataty. Doprawiamy ziarenkami kolendry, kurkumą, startym na drobne tarce korzeniem imbiru. Podsmażamy przez kilka minut. Zalewamy gorącym bulionem o gotujemy ok. 15-20 minut, aż bataty będą miękkie. Przestudzamy zupę, a następnie wyjmujemy 3-4 łyżki pokrojonych batatów na talerz. Resztę warzyw miksujemy na krem wraz z bulionem, w którym się gotowały. Ilość dodanego bulionu zależy od konsystencji zupy, jaką chcemy uzyskać. Zmiksowana zupę-krem podgrzewamy i dodajemy mleko kokosowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Krem z batatów podajemy wraz z kawałkami odłożonych uprzednio ciepłych batatów, posypaną płatkami migdałowymi i udekorowaną świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
Składniki:
2 litry bulionu warzywnego
2 średnie bataty
1 cebula czosnkowa
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 kalarepka
Kawałek świeżego imbiru
Kilka ziarenek kolendry
1 łyżeczka kurkumy
Mała puszka mleka kokosowego
Płatki migdałowe do przybrania
Natka pietruszki lin świeża kolendra do przybrania
Oliwa
Pieprz , sól do smaku
Spróbuj także przepisu na inną zupę-krem z selera. Przepis – tutaj
Alba na zupę-krem z marchewki – tutaj