Nie jest to może zupa na słoneczny, ciepły dzień, a na chłodny jesienny obiad krem z batatów znakomicie się nadaje. Danie łatwe, szybkie i sycące.

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę , papryczkę chilli i czosnek. Podsmażamy lekko, ale uważamy, żeby nie przypalić. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę kalarepkę oraz bataty. Doprawiamy ziarenkami kolendry, kurkumą, startym na drobne tarce korzeniem imbiru. Podsmażamy przez kilka minut. Zalewamy gorącym bulionem o gotujemy ok. 15-20 minut, aż bataty będą miękkie. Przestudzamy zupę, a następnie wyjmujemy 3-4 łyżki pokrojonych batatów na talerz. Resztę warzyw miksujemy na krem wraz z bulionem, w którym się gotowały. Ilość dodanego bulionu zależy od konsystencji zupy, jaką chcemy uzyskać. Zmiksowana zupę-krem podgrzewamy i dodajemy mleko kokosowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Krem z batatów podajemy wraz z kawałkami odłożonych uprzednio ciepłych batatów, posypaną płatkami migdałowymi i udekorowaną świeżą natką pietruszki lub kolendrą.

Składniki:

2 litry bulionu warzywnego

2 średnie bataty

1 cebula czosnkowa

2 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

1 kalarepka

Kawałek świeżego imbiru

Kilka ziarenek kolendry

1 łyżeczka kurkumy

Mała puszka mleka kokosowego

Płatki migdałowe do przybrania

Natka pietruszki lin świeża kolendra do przybrania

Oliwa

Pieprz , sól do smaku


Spróbuj także przepisu na inną zupę-krem z selera. Przepis – tutaj

Alba na zupę-krem z marchewki – tutaj