Znakomita rozgrzewająca zupa. Idealna na zimne dni.

Przygotowanie:

Marchew i seler naciowy kroimy w kostkę i przez kilka minut podsmażamy na gorącym oleju wraz z wyciśniętym czosnkiem. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Ilość bulionu zależy od konsystencji zupy, którą lubimy. Na początek najlepiej nalać tyle bulionu, żeby ledwo przykryć warzywa – potem można zawsze bulionu dolać. Warzywa gotujemy, aż będą miękkie, a następnie miksujemy. Dodajemy szafran, imbir, pokruszone liście chilli i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po rozlaniu na talerz zupę posypujemy uprażonymi płatkami migdałów.

Składniki:

(Na spory garnek zupy)

1 kg marchwi

4 łodygi selera naciowego

2 ząbki czosnku

Szczypta szafranu

1 łyżka startego imbiru

Szczypta pokruszonych listków chilli

Garść uprażonych płatków migdałów

1 łyżka oleju

Bulion warzywny

Sól, pieprz do smaku