Znakomita rozgrzewająca zupa. Idealna na zimne dni.
Przygotowanie:
Marchew i seler naciowy kroimy w kostkę i przez kilka minut podsmażamy na gorącym oleju wraz z wyciśniętym czosnkiem. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Ilość bulionu zależy od konsystencji zupy, którą lubimy. Na początek najlepiej nalać tyle bulionu, żeby ledwo przykryć warzywa – potem można zawsze bulionu dolać. Warzywa gotujemy, aż będą miękkie, a następnie miksujemy. Dodajemy szafran, imbir, pokruszone liście chilli i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po rozlaniu na talerz zupę posypujemy uprażonymi płatkami migdałów.
Składniki:
(Na spory garnek zupy)
1 kg marchwi
4 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
Szczypta szafranu
1 łyżka startego imbiru
Szczypta pokruszonych listków chilli
Garść uprażonych płatków migdałów
1 łyżka oleju
Bulion warzywny
Sól, pieprz do smaku