Klasyczna zupa-krem z dyni z dodatkiem ostrego ajwaru dla podkręcenia smaku.

Przygotowanie:

Dynie kroimy wzdłuż wraz ze skórą na ćwiartki. Ostrym nożem usuwamy gniazda nasienne, rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 stopni. Pieczemy, aż będzie zupełnie miękka (ok. 30 minut). Wyjmujemy z piekarnika, wystudzamy (obieramy ze skóry jeśli jest to konieczne) i miksujemy dokładnie z bulionem warzywnym. Bulionu dodajemy tylko tyle, aby uzyskać ulubioną przez nas konsystencję zupy. Na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek oraz ajwar. Dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowany dyniowy krem podajemy przybrany uprażonymi orzeszkami pinii i posypany odrobiną kolendry. 

Składniki:

1 średnia dynia – najlepsza Uschiki Kuri z wyspy Hokkaido, bo nie trzeba jej nawet obierać ze skórki

150 g ajwaru (można kupić, ale najlepszy jest własny, domowy)

1 mała papryczka chilli (tylko wtedy, gdy sam ajwar nie jest zrobiony na ostro)

2 ząbki czosnku

Ok. 1,5 litra bulionu warzywnego

Świeża kolendra

Uprażone orzeszki pinii

Sól, pieprz do smaku