Na zimne dni nie ma jak gorąca zupa. Jeżeli dodatkowo jest to zupa z czerwonej soczewicy, z podduszonymi warzywami, doprawiana imbirem, kurkumą i kminem rzymskim oraz szczyptą pieprzu kajeńskiego, jest gwarancja, że nawet w najbardziej ponury, chłodny dzień zda ona egzamin.

Przygotowanie:

Warzywa, myjemy oczyszczamy, kroimy w kostkę i dusimy wraz z posiekanym czosnkiem i imbirem na maśle klarowanym. Zalewamy gorącym bulionem i dodajemy przecier pomidorowy. Dodajemy ziemniaki i doprawiamy przyprawami. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Dodajemy soczewicę i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut, aż warzywa i soczewica będzie miękka. Przed podaniem doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku. 

Składniki:

1 litr bulionu warzywnego

1 litr przecieru pomidorowego

1 szklanka czerwonej soczewicy

2 marchewki

1 średni seler

4-5 ziemniaków pokrojonych w kostkę

2 ząbki czosnku

1 łyżka startego, świeżego imbiru

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżka kurkumy

Szczypta pieprzu kajeńskiego

2 łyżki oleju

Sól i czarny pieprz do smaku