Tym razem jest to przepis na zupę z dyni piżmowej.

Przygotowanie:

Dynie kroimy wzdłuż wraz ze skórą na ćwiartki. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem , a następnie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni. Pieczemy, aż będzie zupełnie miękka, a nawet lekko zarumieniona (ok. 40 minut). Wyjmujemy z piekarnika i wystudzamy. Delikatnie zdejmujemy skórę i miksujemy dokładnie z bulionem z warzyw. Bulionu dodajemy tylko tyle, aby uzyskać odpowiednia dla nas konsystencję zupy, pamiętając, że dodamy jeszcze do niej mleko kokosowe. Podgrzewamy w garnku na wolnym ogniu. Kilka łyżek wazowych zupy miksujemy z mlekiem kokosowym i papryką, a następnie łączymy całość, mieszamy i podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy gorącą, lekko skropioną lekko olejem z dyni oraz posypaną prażonymi pestkami dyni i kwiatami czosnku bulwiastego.

Składniki:

1 średnia dynia piżmowa

100 ml mleka kokosowego

½ łyżeczki curry w proszku

Ok. 1 litra bulionu z warzyw

½ łyżewki ostrej pasty z papryki

Sól, pierz do smaku

Kilka kropel olejku z dyni

Prażone pestki dyni i kwiaty czosnku bulwiastego do przybrania