Tym razem jest to przepis na zupę z dyni piżmowej.
Przygotowanie:
Dynie kroimy wzdłuż wraz ze skórą na ćwiartki. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem , a następnie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni. Pieczemy, aż będzie zupełnie miękka, a nawet lekko zarumieniona (ok. 40 minut). Wyjmujemy z piekarnika i wystudzamy. Delikatnie zdejmujemy skórę i miksujemy dokładnie z bulionem z warzyw. Bulionu dodajemy tylko tyle, aby uzyskać odpowiednia dla nas konsystencję zupy, pamiętając, że dodamy jeszcze do niej mleko kokosowe. Podgrzewamy w garnku na wolnym ogniu. Kilka łyżek wazowych zupy miksujemy z mlekiem kokosowym i papryką, a następnie łączymy całość, mieszamy i podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy gorącą, lekko skropioną lekko olejem z dyni oraz posypaną prażonymi pestkami dyni i kwiatami czosnku bulwiastego.
Składniki:
1 średnia dynia piżmowa
100 ml mleka kokosowego
½ łyżeczki curry w proszku
Ok. 1 litra bulionu z warzyw
½ łyżewki ostrej pasty z papryki
Sól, pierz do smaku
Kilka kropel olejku z dyni
Prażone pestki dyni i kwiaty czosnku bulwiastego do przybrania