Przygotowanie:
Caponata to sycylijska specjalność. Łatwa do zrobienia i wyjątkowo pyszna. Wprost idealna na lekki lunch w gorący letni dzień.
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy, kroimy w sporawą kostkę i solimy solą. Ostawiamy na ok. 20 min., żeby bakłażany puściły sok (w przeciwnym razie mogą być nieco gorzkawe). Następnie płuczemy je z soli, osuszamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Obsmażamy bakłażany na kolor złoty. Kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy na patelnię na odrobinę rozgrzanego oleju. Dodajemy wyciśnięty czosnek i przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy posiekaną drobno papryczkę chilli, pokrojony w plasterki seler naciowy, rodzynki oraz paprykę pokrojoną w spora kostkę. Kiedy warzywa się podsmażą i będą już lekko miękkie, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz kapary. Podduszamy przez 3 minuty i łączymy w dużej misce ze smażonymi bakłażanami i oliwkami. Mieszamy i doprawiamy oliwą z pierwszego tłoczenia, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Odstawiamy sałatkę na 2-3 godziny, żeby wystygła.
Składniki:
2 średnie bakłażany
4-5 łodyżek selera naciowego
2 dojrzałe pomidory
1 średnia cebula cukrowa
1 spora czerwona lub pomarańczowa papryka
1 papryczka chilli
2-3 garście rodzynek
Słoiczek drylowanych zielonych oliwek
Mały słoiczek marynowanych kaparów
2 ząbki czosnku
Olej do smażenia
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenie
Kilka kropel octu balsamicznego
Szczypta gruboziarnistej soli morskiej i świeżo starty czarny pieprz – do smaku
Sól drobnoziarnista do przygotowania bakłażanów
Szukasz innych pomysłów na coś lekkiego do jedzenia? Sprawdź tutaj