Przygotowanie:

Caponata to sycylijska specjalność. Łatwa do zrobienia i wyjątkowo pyszna. Wprost idealna na lekki lunch w gorący letni dzień.

Przygotowanie:

Bakłażany myjemy, kroimy w sporawą kostkę i solimy solą. Ostawiamy na ok. 20 min., żeby bakłażany puściły sok (w przeciwnym razie mogą być nieco gorzkawe). Następnie płuczemy je z soli, osuszamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Obsmażamy bakłażany na kolor złoty. Kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy na patelnię na odrobinę rozgrzanego oleju. Dodajemy wyciśnięty czosnek i przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy posiekaną drobno papryczkę chilli, pokrojony w plasterki seler naciowy, rodzynki oraz paprykę pokrojoną w spora kostkę. Kiedy warzywa się podsmażą i będą już lekko miękkie, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz kapary. Podduszamy przez 3 minuty i łączymy w dużej misce ze smażonymi bakłażanami i oliwkami. Mieszamy i doprawiamy oliwą z pierwszego tłoczenia, octem balsamicznym, solą i pieprzem. Odstawiamy sałatkę na 2-3 godziny, żeby wystygła.

Składniki:

2 średnie bakłażany

4-5 łodyżek selera naciowego

2 dojrzałe pomidory

1 średnia cebula cukrowa

1 spora czerwona lub pomarańczowa papryka

1 papryczka chilli

2-3 garście rodzynek

Słoiczek drylowanych zielonych oliwek

Mały słoiczek marynowanych kaparów

2 ząbki czosnku

Olej do smażenia

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenie

Kilka kropel octu balsamicznego

Szczypta gruboziarnistej soli morskiej i świeżo starty czarny pieprz – do smaku

Sól drobnoziarnista do przygotowania bakłażanów

Szukasz innych pomysłów na coś lekkiego do jedzenia? Sprawdź tutaj