Jędrna, soczysta i mocno piekąca swym smakiem, rzepa przypomina nieco rzodkiewkę. Doskonale zaostrza smak potraw i wyśmienicie pasuje jako dodatek do duszonych i gotowanych warzyw. Czarna rzepa ma wiele właściwości leczniczych, jedzenie jej nie jest zatem jedynie przyjemnością dla podniebienia. Zwiększa wydzielania żółci, działa przeciwbakteryjnie, zaleca się ją przy kamicy moczowej oraz nerwobólach. Sporządzaną z niej nalewkę stosuje się do nacierania obolałych mięśni i stawów, zaś wyciśnięty z niej sok doskonale reguluje pracę przewodu pokarmowego. Dla mnie jednak ulubionym daniem z czarnej rzepy jest surówka z dressingiem orzechowym. Zdecydowany i lekko piekący smak rzepy doskonale bowiem daje się łamać słodkawym posmakiem oleju z orzechów włoskich i prażonych włoskich orzechów.
Przygotowanie:
Rzepę i marchew myjemy, obieramy na trzemy na tarce. Doprawiamy olejem, sokiem z cytryny i cukrem. Odstawiamy na ok. 30 minut. Surówkę podajemy posypaną prażonymi orzechami i przyozdobioną kiełkami z buraka.
Składniki:
1 spora czarna rzepa
1 marchewka
Łyżka oleju z orzechów włoskich
Garść łuskanych, uprażonych orzechów włoskich
Odrobina soku z cytryny
Odrobina cukru trzcinowego
Kiełki z buraka do przybrania