Najlepsza oczywiście z młodego szpinaku sałatkowego rzodkiewek i dymki.
Przygotowanie:
Mieszamy umyty szpinak i kiełki wraz z posiekaną rzodkiewką, dymką kiełkami i ziołami. Dodajemy dresing i mieszamy. Przed podaniem posypujemy orzeszkami pinii.
Składniki:
½ kg szpinaku sałatkowego
Pęczek rzodkiewki
Garść posiekanego szczypioru dymki
Garść uprażonych orzeszków pinii
Garść ulubionych kiełków (polecamy zmieszane kiełki buraka z kiełkami jarmużu)
Garść ulubionych świeżych ziół (dzisiaj jedliśmy kolendrę i bazylię)
Dresing do sałaty – wymieszać dokładnie: 2 łyżki oliwy extra virgin, 1 łyżka oleju z orzechów włoskich, wyciśnięty ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy, odrobina soli