Młody bób to jeden z moich ulubionych wiosennych przysmaków. Zanim jeszcze z małych intensywnie zielonych ziarenek wydorośli się w dorodne, trochę mączne i lekko już, niestety, żółknące ziarna, ma chrupkość zielonego groszku i delikatny, świeży smak. Doskonale nadaje się na hummus lub sałatkę.
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, czyścimy i gotujemy, a następnie wystudzamy i kroimy na połówki. Bób gotujemy w osolonej wodzie, wystudzamy i łuskamy. Młode warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach i wraz z wyciśniętym czosnkiem dusimy przez ok. 10 minut na oliwie. Mieszamy ziemniaki, bób i warzywa z natką pietruszki, doprawiamy olejem z orzechów oraz solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy prażonymi orzechami.
Składniki:
1 kg młodego bobu
¾ kg młodych, małych ziemniaków
3 młode marchewki
2 młode pietruszki
1 mały, młody seler
1 mały, młody por
2 ząbki czosnku
Garść posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
3 łyżki oleju z orzechów włoskich
Garść uprażonych i posiekanych orzechów włoskich
Sól, pieprz do smaku