Młody bób to jeden z moich ulubionych wiosennych przysmaków. Zanim jeszcze z małych intensywnie zielonych ziarenek wydorośli się w dorodne, trochę mączne i lekko już, niestety, żółknące ziarna, ma chrupkość zielonego groszku i delikatny, świeży smak. Doskonale nadaje się na hummus lub sałatkę.

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy, czyścimy i gotujemy, a następnie wystudzamy i kroimy na połówki. Bób gotujemy w osolonej wodzie, wystudzamy i łuskamy. Młode warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach i wraz z wyciśniętym czosnkiem dusimy przez ok. 10 minut na oliwie. Mieszamy ziemniaki, bób i warzywa z natką pietruszki, doprawiamy olejem z orzechów oraz solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy prażonymi orzechami.

Składniki:

1 kg młodego bobu

¾ kg młodych, małych ziemniaków

3 młode marchewki

2 młode pietruszki

1 mały, młody seler

1 mały, młody por

2 ząbki czosnku

Garść posiekanej natki pietruszki

2 łyżki oliwy

3 łyżki oleju z orzechów włoskich

Garść uprażonych i posiekanych orzechów włoskich

Sól, pieprz do smaku