Z grilla można zrobić różne o wiele ciekawsze  rzeczy niż tylko karkówkę. Dowodem na to może być grillowany fenkuł z papryką, orzechami i gruszką. Fenkuł czyli koper włoski jest jedną z najstarszych roślin leczniczych: ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i rozkurczowe na układ pokarmowy. Inni cenią sobie to warzywo głównie dla jego delikatnie anyżowego posmaku, który czyni je doskonałym dodatkiem do różnych warzywnych mieszanek.

Przygotowanie:

Grillujemy całą paprykę, aż skórka się wyraźnie spiecze ze wszystkich stron. Paprykę wkładamy do foliowej torebki, którą szczelnie zakręcamy. Zostawiamy paprykę w torebce na ok. 20 minut, dzięki temu skórka będzie łatwiej odchodzić . Następnie zdejmujemy skórkę z papryki i kroimy ją paski. Fenkuł kropimy na dosyć grube plastry i grillujemy z obu stron, aż się zarumieni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy orzechy i dodajemy cukier. Mieszamy aż cukier się rozpuści i pokryje orzechy słodką warstewką. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy wyciśnięty czosnek i posiekaną drobno papryczkę chilli. Kiedy się trochę podpieką dodajemy grillowaną paprykę, fenkuł oraz posiekany rozmaryn i dokładnie mieszamy. Podsuszamy przez 3 minuty i zdejmujemy z ognia. Na odrobinę gorącej oliwy wrzucamy pokrojoną w grube plastry gruszkę posypaną gałką muszkatową. Lekko podsmażamy, ale tak, aby gruszka nie zaczęła się rozpadać. Gruszkę łączymy z resztą potrawy, dodajemy orzechy, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorące z kawałkiem świeżej bagietki.

Składniki:

3 fenkuły

3 ząbki czosnku

1 słodka czerwona papryka

1 papryczka chilli

1 spora twarda gruszka

Gałązka świeżego rozmarynu

Garść orzechów włoskich bez łupin

1 łyżka cukru trzcinowego

Oliwa

Świeżo starta gałka muszkatowa

Sól morska i świeżo starty czarny pieprz – do smaku