Pyszne danie z Podlasia doskonałe na Święta i nie tylko …

Przygotowanie:

Ciasto:
Najpierw budzimy drożdże w kąpieli z ciepłej wody z rozpuszczonej w niej cukrem i odrobiną mąki – zajmuje to ok. 30 min. Obudzone drożdże dodajemy do mąki wraz z oliwą i mieszamy. Dokładnie wyrabiamy ciasto do takiej konsystencji, aby sprężyście odchodziło od ręki. Odstawiamy ciasto w misce, przykryte szmatką w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. 30 min., aby wyrosło.  Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, wyrabiamy raz jeszcze, a następnie dzielimy na 8 części. Każdą z części odkładamy jeszcze na 20 minut w ciepłym miejscu. Następnie rozwałkowujemy kawałki ciasta na mniej więcej okrągłe, cienkie placki, które lekko solimy. Na czterech plackach nakładamy farsz, przykrywamy drugim plackiem i zawijamy brzegi, aby dokładnie się połączyły. Wykładamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i smarujemy wierzch rozbitym jajkiem, a następnie posypujemy odrobiną soli gruboziarnistej. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym dp 170 stopni przez pk 20 minut, aż kulebiaki się zarumienią.

Farsz:
Kapustę kiszoną siekamy i wrzucały do dużego garnka o grubym dnie. Podlewamy winem, dodajemy suszone grzyby, liście laurowe, pieprz, sól, cukier  i ziarenka jałowca, dokładnie mieszamy,  a następnie dusimy przez ok. godzinę. Co jakiś czas kapustę mieszamy. Po godzinie, dolewamy jeszcze trochę wina i dusimy przez kolejną godzinę. Ostawiamy na noc, żeby się wystudziła i następnego dnia dusimy jeszcze przez ok. godziny. Przed napełnieniem pierogów, wystudzamy i wyjmujemy liście laurowe oraz ziarenka jałowca

Składniki:

Ciasto:

20 g. świeżych drożdży

Ok. ½ kg mąki pszennej

2 jajka

3 łyżki oliwy

2 łyżeczki cukru trzcinowego

1 łyżeczka soli

Szczypta soli gruboziarnistej – do przybrania

1 jajko rozbite jajko – do posmarowania kulebiaczków z wierzchu

Farsz:

¾ kg kapusty kwaszonej

Garść suszonych https://becejprevoz.com/buchstabe-a/index.html , pokrojonych grzybów

1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina

1-2 ziarenek jałowca

1-2 listków laurowych

Szczypta świeżo zmielonego, czarnego pieprzu

Łyżka cukru trzcinowego