Pyszne danie z Podlasia doskonałe na Święta i nie tylko …
Przygotowanie:
Ciasto:
Najpierw budzimy drożdże w kąpieli z ciepłej wody z rozpuszczonej w niej cukrem i odrobiną mąki – zajmuje to ok. 30 min. Obudzone drożdże dodajemy do mąki wraz z oliwą i mieszamy. Dokładnie wyrabiamy ciasto do takiej konsystencji, aby sprężyście odchodziło od ręki. Odstawiamy ciasto w misce, przykryte szmatką w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. 30 min., aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, wyrabiamy raz jeszcze, a następnie dzielimy na 8 części. Każdą z części odkładamy jeszcze na 20 minut w ciepłym miejscu. Następnie rozwałkowujemy kawałki ciasta na mniej więcej okrągłe, cienkie placki, które lekko solimy. Na czterech plackach nakładamy farsz, przykrywamy drugim plackiem i zawijamy brzegi, aby dokładnie się połączyły. Wykładamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i smarujemy wierzch rozbitym jajkiem, a następnie posypujemy odrobiną soli gruboziarnistej. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym dp 170 stopni przez pk 20 minut, aż kulebiaki się zarumienią.
Farsz:
Kapustę kiszoną siekamy i wrzucały do dużego garnka o grubym dnie. Podlewamy winem, dodajemy suszone grzyby, liście laurowe, pieprz, sól, cukier i ziarenka jałowca, dokładnie mieszamy, a następnie dusimy przez ok. godzinę. Co jakiś czas kapustę mieszamy. Po godzinie, dolewamy jeszcze trochę wina i dusimy przez kolejną godzinę. Ostawiamy na noc, żeby się wystudziła i następnego dnia dusimy jeszcze przez ok. godziny. Przed napełnieniem pierogów, wystudzamy i wyjmujemy liście laurowe oraz ziarenka jałowca
Składniki:
Ciasto:
20 g. świeżych drożdży
Ok. ½ kg mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli
Szczypta soli gruboziarnistej – do przybrania
1 jajko rozbite jajko – do posmarowania kulebiaczków z wierzchu
Farsz:
¾ kg kapusty kwaszonej
Garść suszonych https://becejprevoz.com/buchstabe-a/index.html , pokrojonych grzybów
1 kieliszek czerwonego, wytrawnego wina
1-2 ziarenek jałowca
1-2 listków laurowych
Szczypta świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
Łyżka cukru trzcinowego