Wegetariańska odmiana burgera jest bardzo pożywna i smaczna. Szczególnie, że do takich kotlecików wykorzystuje się roślinne składniki, które zawierają nie tylko mnóstwo białka, ale także całe bogactwo minerałów, błonnika i witamin. Dobrym przykładem może tu być komosa ryżowa, zwana czasem z obca quinoą, która zyskuje powodzenie głównie dzięki wysokiej zawartości białka i zdrowych tłuszczów oraz aminokwasów, żelaza, wapnia, manganu, magnezu i miedzi. Częstym składnikiem wegetariańskich kotlecików bywają także brokuły, popularne dzięki zawartości m.in. białka potasu, wapnia, żelaza, fosforu, magnezu oraz licznych witamin. Tak naprawdę jednak jedynym ograniczeniem jest tylko wyobraźnia kucharza, bo możliwości przyrządzenia wege-kotlecików jest bez liku.

Przygotowanie:

Bułeczki:
Najpierw budzimy drożdże w kąpieli ciepłej wody z cukrem (wody ok. 2/3 szklanki, cukru tak ze dwie łyżki, do tego odrobina mąki). Obudzone drożdże mieszamy z mąką i oliwą i dokładnie wyrabiamy ciasto do takiej konsystencji, aby sprężyście odchodziło od ręki. Odstawiamy ciasto w misce, przykryte szmatką w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. 30 min., aby wyrosło. Ciasto będzie gotowe, kiedy podwoi swoją objętość. Ciasto zagniatamy raz jeszcze z odrobiną soli i formujemy w małe bułeczki, które obtaczamy w sezamie, a następnie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok. 20 min., a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 stopni. Bułeczki są gotowe, gdy ciasto nabierze lekko złocistej barwy (potrzeba do tego ok. 20 min.)

Burgery:
Słodkie ziemniaki pieczemy w piekarniku, aż będą miękkie. Następnie trochę przestudzamy, obieramy ze skórki (powinna właściwie sama odchodzić) i rozgniatamy widelcem w misce na puree. Komosę ryżową gotujemy w wodzie z odrobiną soli, a następnie mieszamy z ziemniaczanym puree. Dodajemy kurkumę, kolendrę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie dodajemy mąkę, jajka i dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na kolor złoty. Jeżeli mamy patelnią z rusztem grillowym lub grilla, można je usmażyć na niej lub zgrillować.

Składniki:

Burgery:

3 średnie słodkie ziemniaki (bataty)

200 g komosy ryżowej

2 jajka

2 łyżki mąki gryczanej

3 łyżki świeżej, posiekanej kolendry

1 łyżka kurkumy

Bułka tarta

Sól, pieprz do smaku

Bułeczki:

50 g drożdży świeżych

½ kg mąki

2 łyżki oliwy

Sezam

Cukier, gruba sól morska

Dodatki:

2 czerwone, słodkie papryki

3 łyżki przecieru pomidorowego

2 ząbki czosnku

1 mała cebula czerwona

1 duża cebula czerwona

½ papryczki chilli

Sól  i pieprz do smaku

Kilka listków sałaty rzymskiej

Garść kiełków brokułów

Rukola do przybrania talerza.