Ciągle odnajduję nowe pomysły, jak dać upust mojej miłości do ziemniaków. W końcu jesteśmy na przednówku, więc ziemniaki są pewnie warzywem jak najbardziej sezonowym. I wcale nie trzeba jeść ich prosto z wody. Dzisiaj raczymy się pieczonymi ziemniakami w trzech sosach.

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy kroimy na pół i pieczemy w piekarniku aż będą miekkie. Kiedy się pieką przygotowujemy sosy. Podajemy gorące z sosami.

Sos biały:

Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plastry. Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną szalotkę i czosnek. Dodajemy pieczarki i dusimy aż woda odparuje . Dodprawiawmy sola pieprzem o odrobiną soku z cytryny. Dodajemy mleko migdałowe.

Sos zielony:

Awokado siekamy drobno. Dodajemy łyżkę pesto z pietruszki. Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem.

Sos czerwony:

Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na małe kawałki. Na odrobinie oleju podsmażamy czosnek i posiekaną drobno papryczkę chilli. Dodajemy paprykę i dusimy przez 5 minut. Dodajemy posiekanego, dojrzałego pomidora bez skórki lub 1/2 szklanki przecieru pomidorowego. Dusimy przez 20 minut. Doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem. Na koniec można jeszcze dodać orzeszki pinii.

Składniki:

1 kg ziemniaków do pieczenia

olej do smażenia

sól, pieprz do smaku

Sos biały:

20 dkg pieczarek

3-4 szalotki

2-3 ząbki czosnku

2-3 łyżki mleka migdałowego

cytryna

Sos zielony:

dojrzałe awokado

1 łyżka pesto z pietrzuszki

Sos czerwony:

papryka słodka

papryczka chili

2-3 ząbki zosnku

2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego

dojrzały pomidor lub 1/2 szkanki przecieru pomidorowego

garść orzechów pinii