Ciągle odnajduję nowe pomysły, jak dać upust mojej miłości do ziemniaków. W końcu jesteśmy na przednówku, więc ziemniaki są pewnie warzywem jak najbardziej sezonowym. I wcale nie trzeba jeść ich prosto z wody. Dzisiaj raczymy się pieczonymi ziemniakami w trzech sosach.
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy kroimy na pół i pieczemy w piekarniku aż będą miekkie. Kiedy się pieką przygotowujemy sosy. Podajemy gorące z sosami.
Sos biały:
Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plastry. Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną szalotkę i czosnek. Dodajemy pieczarki i dusimy aż woda odparuje . Dodprawiawmy sola pieprzem o odrobiną soku z cytryny. Dodajemy mleko migdałowe.
Sos zielony:
Awokado siekamy drobno. Dodajemy łyżkę pesto z pietruszki. Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem.
Sos czerwony:
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na małe kawałki. Na odrobinie oleju podsmażamy czosnek i posiekaną drobno papryczkę chilli. Dodajemy paprykę i dusimy przez 5 minut. Dodajemy posiekanego, dojrzałego pomidora bez skórki lub 1/2 szklanki przecieru pomidorowego. Dusimy przez 20 minut. Doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem. Na koniec można jeszcze dodać orzeszki pinii.
Składniki:
1 kg ziemniaków do pieczenia
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
Sos biały:
20 dkg pieczarek
3-4 szalotki
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki mleka migdałowego
cytryna
Sos zielony:
dojrzałe awokado
1 łyżka pesto z pietrzuszki
Sos czerwony:
papryka słodka
papryczka chili
2-3 ząbki zosnku
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
dojrzały pomidor lub 1/2 szkanki przecieru pomidorowego
garść orzechów pinii