Jest wiele przepisów na pasztet z fasoli. Ten szczególnie polecam

Przygotowanie:

Fasolę namaczamy na 24 godziny a następnie gotujemy aż będzie miękka w nieosolonej wodzie. Podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i papryczki na oleju. Miksujemy fasolę wraz z suszonymi pomidorami, podsmażoną cebulą, czosnkiem i papryczką oraz odrobiną wodą, w której gotowała się fasola. Dodajemy adżwan lub oregano. Uzyskana w ten sposób masa powinna przypominać hummus. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie i łączymy z resztą składników. Wykładamy do rynienki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy sezamem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 45 minut, aż pasztet się zarumieni. Wystudzamy i wkładamy na noc do lodówki.

Składniki:

500 g fasoli adzuki

100 g płatków jaglanych

1 łyżka siemienia lnianego w proszku

2 łyżki mąki gryczanej

3 łyżki mąki z tapioki

1 paczka suszonych pomidorów

2 papryczki chili

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki oleju (np. z pestek winogron)

1 łyżka adżwanu (można zastąpić od biedy oregano)

Sezam do posypania pasztetu

Sól, pieprz do smaku