Jest wiele przepisów na pasztet z fasoli. Ten szczególnie polecam
Przygotowanie:
Fasolę namaczamy na 24 godziny a następnie gotujemy aż będzie miękka w nieosolonej wodzie. Podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i papryczki na oleju. Miksujemy fasolę wraz z suszonymi pomidorami, podsmażoną cebulą, czosnkiem i papryczką oraz odrobiną wodą, w której gotowała się fasola. Dodajemy adżwan lub oregano. Uzyskana w ten sposób masa powinna przypominać hummus. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie i łączymy z resztą składników. Wykładamy do rynienki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy sezamem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 45 minut, aż pasztet się zarumieni. Wystudzamy i wkładamy na noc do lodówki.
Składniki:
500 g fasoli adzuki
100 g płatków jaglanych
1 łyżka siemienia lnianego w proszku
2 łyżki mąki gryczanej
3 łyżki mąki z tapioki
1 paczka suszonych pomidorów
2 papryczki chili
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju (np. z pestek winogron)
1 łyżka adżwanu (można zastąpić od biedy oregano)
Sezam do posypania pasztetu
Sól, pieprz do smaku