W Munnar, małej górskiej miejscowości w Kerali, mieszka Nimi Sunilkumar. Nimi to młoda, pełna energii i pomysłów kobieta, która pracuje jako dietetyczka w miejscowej szkole i jest pasjonatką gotowania, szczególnie tradycyjnych potraw lokalnej kuchni. To właśnie Nimi jest autorką przepisu na varutharacha kozhi curry, czyli kurczaka duszonego w kokosowym gęstym sosie. Zamiast kurczaka zastosować można dynię.

Nimi jest nie lada autorytetem od karelskiej kuchni. Opublikowała książkę „Lip Smacking Dishes of Kerala”, która w konkursie Gourmand World Cookbook Awards zajęła pierwsze miejsce w kategorii “The Best Local Cuisine Book in India” oraz trzecie miejsce w kategorii “The Best Local Cuisine Book in the World”.

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego, wrzucić startego kokosa, zrumienić na złoty kolor i zostawić do ostygnięcia. Starty imbir, drobno posiekany czosnek i zielone i czerwone papryczki, rozetrzeć razem na pastę. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać trzy łyżki oleju kokosowego. Dodać pastę z imbiru, czosnku i papryczek. Wrzucić szalotki i, cały czas mieszając, smażyć aż się zeszklą. Zmniejszyć ogień i dodać po kolei sproszkowane przyprawy: kurkumę, chilli, garam masala. Wrzucić pomidor i smażyć jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu. Zwiększyć ogień, wrzucić kawałki dyni, posolić i dolać dwie filiżanki gorącej wody. Zamieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż dynia będzie miękka. Dodać kokosa i dalej dusić dopóki sos nie stanie się zawiesisty. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Wrzucić na chwilę ziarenka gorczycy, i – jeśli mamy – liście curry. Gdy mocno zapachną, wylać całą zawartość patelni na ugotowane curry. Doprawić solą i ewentualnie cukrem. Dodać posiekaną kolendrę i wymieszać. Podawać z gotowanym ryżem i/lub plackami roti lub paratha.

Składniki:

1 kg pokrojonej w spore kawałki dyni (najlepiej odmiany Hokkaido, wtedy nie trzeba obierać ze skórki)

1 szklanka posiekanych szalotek

1 spory kawałek imbiru

Zielone i czerwone papryczki chilli (dodaliśmy po 1 szt.)

5 ząbków czosnku

1 duży, pokrojony w kostkę pomidor lub puszka pomidorów w kawałkach

1 łyżeczka sproszkowanego kaszmirskiego chili (można zastąpić mieszanką chili i słodkiej papryki w proporcji 1:3)

1 łyżeczka garam masala

½ łyżki sproszkowanej kurkumy

łyżeczka ziaren gorczycy

ew. liście curry (najlepiej świeże, ale mogą być suszone – wystarczy szczypta)

1 ½ szklanki startego na drobnej tarce miąższu orzecha kokosowego (zastąpić można wiórkami kokosowymi)

2 łyżki świeżej, posiekanej kolendry

olej kokosowy