Przepis inspirowany daniem znakomitej nauczycielki jogi Mary Taylor
Przygotowanie:
Fasolkę myjemy i usuwamy szypułki, a następnie gotujemy ją na parze aż zacznie mięknąć. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim czosnek, dodajemy umyte i pokrojone w plasterki grzyby i smażymy przez 5-7 minut. Zdejmujemy grzyby z patelni i na ten sam tłuszcz wrzucamy podgotowaną fasolkę. Dodajemy przyprawy i sos tamari i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 min aż fasolka będzie miękka. Dodajemy grzyby i dusimy na wolnym ogniu jeszcze ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Składniki:
½ kg zielonej fasolki szparagowej
200 g grzybów blaszkowych (np. shitake, brązowa pieczarka)
3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
1 łyżka posiekanego czosnku
2 łyżki sosu tamari lub zwykłego sosu sojowego
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
Szczypta chilli (lub więcej, jeśli lubimy ostre potrawy)
Sól i pieprz czarny do smaku