Przepis inspirowany daniem znakomitej nauczycielki jogi Mary Taylor

Przygotowanie:

Fasolkę myjemy i usuwamy szypułki, a następnie gotujemy ją na parze aż zacznie mięknąć. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim czosnek, dodajemy umyte i pokrojone w plasterki grzyby i smażymy przez 5-7 minut. Zdejmujemy grzyby z patelni i na ten sam tłuszcz wrzucamy podgotowaną fasolkę. Dodajemy przyprawy i sos tamari i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 min aż fasolka będzie miękka. Dodajemy grzyby i dusimy na wolnym ogniu jeszcze ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Składniki:

½ kg zielonej fasolki szparagowej

200 g grzybów blaszkowych (np. shitake, brązowa pieczarka)

3 łyżki oleju roślinnego do smażenia

1 łyżka posiekanego czosnku

2 łyżki sosu tamari lub zwykłego sosu sojowego

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

Szczypta chilli (lub więcej, jeśli lubimy ostre potrawy)

Sól i pieprz czarny do smaku