Głęboki zapach kurkumy, chilli, curry i kminu, pomieszany ze słodkawym aromatem kokosa, natychmiast teleportuje każdego do słonecznej Kerali, a to tylko jeden z powodów, dla których warto zrobić curry z dyni i fasoli.

Przygotowanie:

Namoczoną poprzedniego dnia fasolę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kiedy zacznie mięknąć dodajemy do niej dynię i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Wyciskamy czosnek i ucieramy go z kurkumą, gorczycą, chilli, posiekaną szalotką, soczewicą i kminem rzymskim. Na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy tak przygotowaną pastę wraz z posiekanymi papryczkami chilli. Podsmażamy przez chwilę a następnie dodajemy wiórki kokosowe i smażymy, aż się zarumienią. Dodajemy wiórki wraz z przyprawami do dyni i fasoli i dokładanie mieszamy. Dodajemy pokruszone liście curry i mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu aż dynia będzie miękka. Przed podaniem mieszamy ze świeżą, posiekaną kolendrą. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

Składniki:

¾ kg dyni oczyszczonej i pociętej w kostkę

100 g czerwonej fasoli

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka chilli

1 łyżeczka ziarenek gorczycy

1 łyżeczka czarnej soczewicy

¾ szklanki startego kokosa (lub wiórków kokosowych)

3 ząbki czosnku

2 szalotki

½ łyżeczki kminu rzymskiego

3-4 łyżki oleju kokosowego

2 papryczki chilli

Łyżeczka suszonych liści curry

Garść świeżej, posiekanej kolendry