Znany i popularny boczniak tym razem w wersji orientalnej

Przygotowanie:

Boczniaki dokładnie myjemy, czyścimy i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie obtaczamy grzybki w odrobinie mąki ryżowej i obsmażamy na kolor złoty na rozgrzanym oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekane papryczki i czosnek smażymy przez ok. 5 minut, często mieszając. Dodajemy posiekany drobno i uprzednio obrany ze skórki pomidor oraz sos Tamari (lub sos sojowy). Dokładnie mieszamy i dusimy przez 5 minut. Zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej, mieszamy i dodajemy boczniaki. Przyprawiamy pieprzem, mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka minut, żeby boczniaki przeszły sosem. Podajemy na ugotowanym na sypko ryżu, posypane białym sezamem i szczypiorem czosnkowym lub szczypiorem dymki.

Składniki:

½ kg boczniaków

1 papryka czerwona słodka

1-2 czerwone papryczki chilli

2-3 ząbki czosnku

1 dojrzały pomidor

3-4 łyżki sosu Tamari lub sosu sojowego

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki mąki ryżowej (do obtoczenia grzybków)

2-3 łyżki oleju do smażenia

Czarny pieprz do smaku

Przybranie – biały sezam, szczypior czosnkowy lub szczypior z dymki