Znany i popularny boczniak tym razem w wersji orientalnej
Przygotowanie:
Boczniaki dokładnie myjemy, czyścimy i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie obtaczamy grzybki w odrobinie mąki ryżowej i obsmażamy na kolor złoty na rozgrzanym oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy posiekane papryczki i czosnek smażymy przez ok. 5 minut, często mieszając. Dodajemy posiekany drobno i uprzednio obrany ze skórki pomidor oraz sos Tamari (lub sos sojowy). Dokładnie mieszamy i dusimy przez 5 minut. Zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej, mieszamy i dodajemy boczniaki. Przyprawiamy pieprzem, mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka minut, żeby boczniaki przeszły sosem. Podajemy na ugotowanym na sypko ryżu, posypane białym sezamem i szczypiorem czosnkowym lub szczypiorem dymki.
Składniki:
½ kg boczniaków
1 papryka czerwona słodka
1-2 czerwone papryczki chilli
2-3 ząbki czosnku
1 dojrzały pomidor
3-4 łyżki sosu Tamari lub sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki mąki ryżowej (do obtoczenia grzybków)
2-3 łyżki oleju do smażenia
Czarny pieprz do smaku
Przybranie – biały sezam, szczypior czosnkowy lub szczypior z dymki