Pieczona brukselka z jabłkami jest nie tylko pyszna. Sama brukselka zawiera wiele żelaza, a także sód, potas, magnez, wapń, mangan, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminy E, K, H, B1, B2, B3, B5, B6, C. Brukselka ma także dużo kwasu foliowego (polecanego zwłaszcza kobietom w ciąży lub planującym dziecko). Uwaga: brukselka zawiera związki utrudniające wchłanianie jodu, a więc spożywamy ją z umiarem – jak wszystko zresztą…

Przygotowanie:

Brukselkę myjemy i kroimy na pół, następnie skrapiamy zwykłą oliwą i wykładamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia wraz z jabłkami pokrojonymi na ósemki z wydrążonymi gniazdami nasiennymi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok. 25-30 minut, aż brukselki będą miękkie. Mniej więcej w połowie pieczenia warto zajrzeć do piekarnika i obrócić brukselki na drugą stronę. Upieczone brukselki posypujemy żurawinami, orzechami, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem i skrapiamy dobrą oliwą extra virgin. I oto pieczona brukselka z jabłkami gotowa.

Składniki:

½ kg brukselki

2 kwaśne, twarde jabłka

Garść suszonych żurawin

Garść posiekanych orzechów włoskich

Oliwa zwykła

Oliwa extra virgin

Łyżka miodu akacjowego

Sól, pieprz do smaku


Kiedy brukselka się piecze, możesz przygotować zupę-krem z selera – tutaj

Spróbuj także innego pomysłu na zdrowe danie – dynia z jarmużem – tutaj