Kiedy nie ma czasu na eksperymentowanie, artystyczne zabawy w kuchni, skomplikowane procesy kulinarne i ekstrawaganckie koncepcje, dobrym pomysłem są jaglane kotlety.

Przygotowanie:

Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy i zalewamy wrzątkiem tak, aby woda ledwie zakrywała kaszę. Gotujemy ok. 7 minut. Następnie zostawiamy na ciepłym palniku na kolejne 20 minut. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na drobne kawałki, a następnie dodajemy do cebuli i podsmażamy, aż odparuje się nadmiar wody. Pod sam koniec doprawiamy pieczarki sosem sojowym. Do miski wrzucamy jeszcze ciepłą kaszę (lepiej się wtedy lepi) oraz pieczarki z cebulą. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Dodajemy jajko (nie jest to konieczne), łyżkę otrębów orkiszowych, posiekaną natkę pietruszki  i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na odrobinie oleju aż się zarumienią.

Składniki:

Szklanka kaszy jaglanej

10 średnich pieczarek

1 cebula

1 jajko (opcjonalnie – bo składniki i tak się ładnie kleją)

Natka pietruszki

Łyżka sosu sojowego

Otręby orkiszowe

Sól, pieprz do smaku

Olej do smażenia kotletów