Kolejny przepis na pieczone ziemniaki, ale nie byle jakie, bo meksykańskie…

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy, ale nie obieramy. Przekrawamy je na pół wzdłuż i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, aż będą miękkie i rumiane.

Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek, paprykę słodką, papryczkę chilli. Podsmażamy przez chwilę i dodajemy sypkie przyprawy. Mieszamy i podsmażamy jeszcze przez 2-3 minuty. Dodajemy pomidor, ocet balsamiczny i cukier oraz pokrojony w skrawki jarmuż. Uwaga: przed dodaniem jarmużu usuwamy z niego twarde części – łodyżki i grubsze żyłki na liściach. Redukujemy ogień i dusimy, aż papryka i jarmuż będą miękkie. Jeśli sos jest zbyt suchy, można dodać do niego odrobinę wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy ugotowany ryż i quinoę i mieszamy.

Tofu miksujemy wraz z mlekiem migdałowym, sokiem z cytryny i orzechami nerkowca, aż powstanie gładka, biała masa o konsystencji gęstej śmietany. Doprawiamy do smaku solą.

Na gorące połówki ziemniaków wykładamy po połowie sos czerwony i guacamole. Na sos czerwony nakładamy łyżkę sosu białego.

Składniki:

6 dużych ziemniaków do pieczenia

Sos czerwony:

1 czerwona papryka

3 ząbki czosnku

2 papryczki chili

1 duży dojrzały, drobno posiekany pomidor bez skórki

20 dkg jarmużu

2 łyżki oleju do smażenia

1 łyżeczka kolendry mielonej

1 łyżeczka kozieradki

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka kminu rzymskiego

2 łyżeczki czerwonej papryki wędzonej słodkiej

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 łyżeczka cukru trzcinowego

2-3 łyżki ugotowanego ryżu

2-3 łyżki ugotowanej quinoa

Sól, pieprz do smaku

Sos biały:

1 kostka kremowego, delikatnego tofu

3-4 łyżki mleka migdałowego

Kilka zmielonych orzechów nerkowca dla zagęszczenia sosu

Sok z połówki cytryny

Sól do smaku