Falafele to danie znakomite, sycące i nigdy się nie nudzi, bo można go przecież serwować z różnymi sosami. Wcale nie jest go również trudno zrobić, choć wymaga pewnych przygotowań.

Jak więc zrobić falafele?

Przygotowanie:

Cieciorkę płuczemy i namaczamy w wodzie na noc. Następnie miksujemy wszystkie składniki z wyjątkiem oleju i świeżej kolendry na gładką masę. Dodajemy kolendrę i dokładnie mieszamy. Ostawiamy na 2-3 godziny a następnie smażymy na oleju na złoty kolor. Kładziemy na papierowym ręczniku, żeby odsączyć tłuszcz. Przed podaniem falelefe dobrze włożyć na kilka minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, żeby nabrały chrupkości. Falafele podajemy na ulubionej mieszańce „zielska”.

Składniki:

400 g surowej cieciorki

1 łyżka kminu rzymskiego

1 łyżka nasion kolendry

1 łyżka garam masala

½  łyżeczki chilli

1 łyżka soli

1 łyżka pieprzu

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki startej gałki muszkatowej

½ łyżeczki kopru włoskiego

1 pęczek świeżej, posiekanej kolendry

3-4 łyżki oleju do smażenia


Do falafeli pasują znakomicie kiszonki – np. kiszone buraki. Przepis tutaj

Można także spróbować dodać do nich śliwkowy chutney – tutaj