Kolejny pomysł na brukselkę – tym razem z pastą tahimi, mustardą i jabłkami, pieczoną w piekarniku.

Przygotowanie:

Brukslekę mujemy i kroimy na połówki. Mieszamy tahini z musztardą, dodajemy brukselkę i dokładnie mieszamy. WYkładamy do żaroodpornego pojemnika posmarowanego olejem do pieczenia i wstaiwamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. Dokładamy ćwiartki jabkłka i jeszcze pieczemy aż brukselka będzie miękka (ok. 15 minut). Przed podaniem posypujemy uprażonymi orzeszkami pinii o doprawiamy czarnym, świeżo zmielonym pieprzem.

Składniki:

1/2 kg brukselki

2 łyżeczki ulubionej musztardy 

2 łyżeczki tahini

1 łyżka oleju do pieczenia

1 twarde, kwaśne jabłko

Garść orzeszków pinii

Czarny pieprz do smaku