Kolejny pomysł na brukselkę – tym razem z pastą tahimi, mustardą i jabłkami, pieczoną w piekarniku.
Przygotowanie:
Brukslekę mujemy i kroimy na połówki. Mieszamy tahini z musztardą, dodajemy brukselkę i dokładnie mieszamy. WYkładamy do żaroodpornego pojemnika posmarowanego olejem do pieczenia i wstaiwamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. Dokładamy ćwiartki jabkłka i jeszcze pieczemy aż brukselka będzie miękka (ok. 15 minut). Przed podaniem posypujemy uprażonymi orzeszkami pinii o doprawiamy czarnym, świeżo zmielonym pieprzem.
Składniki:
1/2 kg brukselki
2 łyżeczki ulubionej musztardy
2 łyżeczki tahini
1 łyżka oleju do pieczenia
1 twarde, kwaśne jabłko
Garść orzeszków pinii
Czarny pieprz do smaku
Najnowsze komentarze